Pe fondul discuţiilor din ultima vreme pe marginea subiectului liberei circulaţii în SUA şi Canada, au existat mai multe speculaţii cu privire la eliminarea vizelor pentru români în aceste două ţări. La întrebările legate de momentul în care vom putea intra liber în SUA şi Canada ne răspunde purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Cosmin Boiangiu.
EVZ: Care este posibilitatea de eliminare a vizelor în Canada şi SUA şi când estimaţi ca acest proces să debuteze? Cosmin Boiangiu: Procesul de eliminare, de către cele două state, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor membre UE este ireversibil. Complexitatea măsurilor care trebuie implementate pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute de legislaţia americană şi canadiană fac însă dificil de anticipat momentul exact al ridicării regimului de vize, atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cei ai altor state membre UE.
EVZ: Care sunt condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de eliminarea vizelor în aceste două ţări? C.B.: Dincolo însă de aspectul politic, accesul în programele de scutire de vize ale celor două state este condiţionat de îndeplinirea unui set de criterii tehnice şi de securitate, prevăzute de legislaţia internă a acestora.
Măsurile concrete care trebuie adoptate în acest sens, pentru fiecare dintre aceste criterii, trebuie convenite în prealabil cu autorităţile de la Washington, respectiv Ottawa şi, ulterior, puse în aplicare la nivel naţional. Acest proces este în curs.
Principala problemă cu care se confruntă ţara noastră în eforturile de accedere în programul american de scutire de vize este legată de rata ridicată de refuz al cererilor de viză.
Din acest motiv, s-a convenit, în cadrul discuţiilor cu partea americană, crearea unui Grup de lucru comun, care are ca obiectiv principal facilitarea schimbului reciproc de informaţii între autorităţile române şi ambasada SUA la Bucureşti, în vederea îmbunătăţirii statisticilor care conduc la compilarea ratei de refuz.
EVZ: Cum caracterizaţi strategia de politică externă referitoare la negocierea eliminării vizelor în SUA şi Canada? C.B.: Eliminarea obligativităţii vizelor de scurt sejur pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA şi Canada reprezintă o prioritate pe agenda politică bilaterală cu cele două state.
Problema vizelor a fost constant abordată în contactele politico-diplomatice, la toate nivelurile, dintre oficialii români şi, respectiv, americani şi canadieni. Din punct de vedere politic, există disponibilitate maximă din partea guvernelor celor două state de a sprijini şi facilita eforturile ţării noastre de acces la beneficiile unui regim de călătorie fără vize.
EVZ: De ce consideraţi că SUA a amânat procesul de eliminare a vizelor pentru români ? C.B.: Nu este vorba despre o „amânare”, de către SUA, a eliminării vizelor ci, mai degrabă, despre o „etapizare” a procesului de extindere a programului Visa Waiver, impusă de autorităţile americane din considerente care ţin, în principal, de plasarea celor 12 state membre UE aflate încă în afara programului VWP faţă de pragul de 10% prevăzut de legislaţia americană în ceea ce priveşte rata de refuz a cererilor de viză.
Liberalizarea regimului de călătorie în SUA reprezintă rezultatul unui proces complex, cu repere clar determinate, care trebuie parcurs de toate statele aspirante la includerea în programul Visa Waiver. EVZ: Care sunt condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de eliminarea vizelor în Canada şi SUA ? C.B.: Principala condiţie pentru a beneficia de eliminarea vizelor în Canada şi SUA este aceea a ratei de refuz al cererilor de viză – 10% în cazul SUA şi 4% în cazul Canadei.
Celelalte criterii tehnice şi de securitate prevăzute de legislaţiile naţionale ale celor două state vizează o paletă largă de aspecte legate, printre altele, de indicatorii socio-economici, documentele de călătorie (nivelul de securizare a paşapoartelor şi a sistemului de emitere a acestora, punerea în circulaţie de paşapoarte biometrice/citibile optic, existenţa unui sistem de raportare a paşapoartelor pierdute şi/sau furate), managementul frontierelor, participarea la un sistem de schimb de informaţii privind pasagerii asupra cărora planează suspiciuni de implicare în activităţi criminale sau teroriste, etc.
Aspectele tehnice de mai sus reclamă un efort conjugat al autorităţilor române care au competenţe în domeniu, precum MAE, MIRA, Ministerul Justiţiei etc.
EVZ: Dintre toate ţările membre UE, câte dintre ele sunt condiţionate de vize pentru Canada şi SUA ? C.B.: În ceea ce priveşte programul american de scutire de vize, 12 dintre cele 27 de state membre UE sunt încă în afara acestuia – Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Pentru Canada, doar cetăţenii români şi bulgari mai au nevoie de vize pentru călătoriile în această ţară. CITIŢI ŞI:
Canada elimină vizele pentru români. E bine sau rău?
SUA ia in discuţie eliminarea vizelor pentru români