CÂND trebuie să îţi refinanţezi creditul. CU cât poate scădea rata

CÂND trebuie să îţi refinanţezi creditul. CU cât poate scădea rata

O dobândă de 7% la un credit ipotecar este mare şi nu mai corespunde actualelor condiţii din piaţă, consideră Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, citată de Agerpres. Cei care au posibilitatea de a susţine cu garanţii întregul credit, ar putea recurge aşadar la o refinanţare.

"Astăzi, cine are un credit ipotecar cu o dobândă de 7 % plăteşte mult. Băncile trebuie să se realinieze cu economia, cu piaţa muncii din România, aşa cum a fost ea afectată în ultimii cinci ani. De exemplu, la un credit ipotecar, o scădere a dobânzii cu un punct procentual este importantă, înseamnă circa 10% mai puţin la rată pe lună, la o scadenţă de 30 de ani", a spus Bidian, care apreciază că dobânzile trebuie adaptate puterii de rambursare a creditelor de către clienţi.

Potrivit acesteia, pe fondul crizei financiare şi a creşterii numărului de credite neperformante, băncile au început să ceară tot mai multe granaţii, "sistemul bancar a devenit super-birocratic. Este total greşit să se creadă că dacă îi ceri unui client 500 de documente există un risc mai mic pe el. Riscul este acelaşi", a subliniat Bidian.

Aceasta apreciază că 2014 ar putea fi un an bun pentru creditare, ţinând cont de ultimele decizii de politică monetară ale BNR privind reducerea dobânzii de referinţă, a rezervelor minime obligatorii, mesajele transmise pieţei, dobânzile la euro şi la lei, care sunt la minime istorice, preţurile foarte atractive ale pieţei imobiliare în zona investiţională şi segmentul nou de clienţi intraţi pe piaţa muncii după 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kiwi Finance a raportat un profit net de 485.761 lei, pentru 2013, şi un volum de credite intermediate de 270 milioane lei, din care 70% credite cu garanţii imobiliare şi 30% credite de nevoi personale.