Evenimentul Zilei > Actualitate > Când știi că este momentul să te gândești la un implant dentar?
Când știi că este momentul să te gândești la un implant dentar?

Când știi că este momentul să te gândești la un implant dentar?

Un implant dentar reprezintă cea mai bună soluție pentru persoanele de vârstă adultă care se confruntă cu problema dinților lipsă. Acest tratament este recomandat de specialiștii din întreaga lume și apreciat de toți pacienții care au profitat de el.

Dacă te întrebi când este momentul potrivit să apelezi la această tehnică modernă, trebuie să știi că răspunsul este unul extrem de simplu: la cât mai puțin timp după ce ai pierdut unul sau mai mulți dinți!

Cum te poate afecta neînlocuirea la timp a unui dinte lipsă?

Atunci când pierzi un dinte, cele mai evidente probleme sunt cele de natură estetică. Mai ales dacă este vorba despre un dinte din față, absența lui te va împiedica să zâmbești sau chiar să vorbești și îți va submina rapid încrederea în sine, afectând astfel orice interacțiuni sociale.

Însă amânarea momentului în care alegi soluția unui implant dentar poate să genereze o serie de alte probleme serioase, care afectează starea generală de sănătate.

Printre celelalte roluri pe care le îndeplinesc, dinții stimulează și sprijină osul maxilarului. Atunci când un dinte dispare și această funcție nu mai este îndeplinită, osul maxilarului are, la rândul său, de suferit, iar în timp ajunge să se macine. Intervenția rapidă cu un implant dentar rezolvă problema, deoarece șuruburile preiau toate rolurile pe care le avusese anterior dintele natural.

Un alt fenomen nedorit, cu efecte dintre cele mai grave, este migrația dinților. Odată cu pierderea unui dinte, spațiul liber astfel apărut în cavitatea bucală provoacă sau accelerează fenomenul de mișcare a celorlalți dinți, în special a celor învecinați. În timp, acest proces împiedică desfășurarea în cele mai bune condiții a masticației.

implant dentar

Mușcarea și apoi mestecarea incorectă a alimentelor conduce, la rândul său, la apariția unei sensibilități sporite în zona bucală și, în plus, poate să afecteze întregul proces de digestie.

De asemenea, lipsa unuia sau a mai multor dinți are un impact nedorit și asupra esteticii faciale, pornind de la atrofierea osului maxilarului. În plus, se poate ajunge la dificultăți de pronunțare a anumitor sunete, ceea ce amplifică anxietatea în diferite interacțiuni sociale.

Pentru a evita apariția și dezvoltarea tuturor acestor probleme, concluzia este una singură: un implant dentar este recomandat la cât mai scurt timp posibil după ce ai pierdut un dinte, indiferent de cauză!

Cele mai importante informații referitoare la tratamentul cu implant dentar

Unii pacienți întârzie să opteze pentru această soluție, deoarece se tem de durerea pe care ar putea să o resimtă. Ei trebuie să știe că, de fapt, medicina dentară a făcut progrese, astfel încât senzația de durere a dispărut aproape total din cabinetele stomatologice.

Astfel, inserarea cilindrului din titan se realizează sub anestezie, ceea ce exclude orice senzație dureroasă. Apoi, după câteva ore, poate să apară un disconfort ușor, care poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor prescrise de către stomatolog.

În ceea ce privește durata tratamentului, aceasta poate fi cuprinsă, în funcție de complexitatea fiecărui caz, între 3 și 9 luni. Evaluarea duratei  – ca, de altfel, și aceea a etapelor tratamentului și a costurilor – este realizată îndată după consultația inițială.

Durata de viață e unui implant dentar este mai lungă decât a oricărui alt tip de tratament. Acesta poate rezista chiar și întreaga viață a pacientului, cu condiția să acorzi atenție igienei orale și să vizitezi la fiecare șase luni cabinetul stomatologic, pentru un control de rutină.