Pensia a apărut în 1881, atunci când Otto von Bismarck, ministrul conservator președinte al Prusiei, s-a gândit să ofere un sprijin financiar gestionat de guvern pentru membrii mai în vârstă ai societății.
Primele sisteme de sprijin financiar la bătrânețe au fost stabilite în funcție de speranța de viață. În 1881, Otto von Bismarck, ministrul conservator președinte al Prusiei, a venit cu o propunere în fața Reichstagului: un sprijin financiar gestionat de guvern pentru persoanele vârstnice.
La vremea respectivă, oamenii nu se pensionau. Cine trăia lucra la o fermă - sau, dacă era mai bogat, administra o locație sau o proprietate mai mare. Dar von Bismarck era presat de adversarii socialiști să ajute oamenii din jur, așa că a susținut în fața Reichstagului că „cei care sunt împiedicați să muncească din cauza vârstei și a invalidității au o pretenție bine întemeiată la îngrijire din partea statului”.
Guvernul german a făcut un sistem de pensionare și s-a ocupat de cetățenii cu vârsta de peste 70 de ani. Acea vârstă de pensionare se alinia aproape perfect cu speranța de viață din Germania de atunci. Cu toate astea, multe persoane lucrau până mureau și nu voiau pensie, potrivit theatlantic.com
Cresc pensiile în Germania
Pensiile din Germania au crescut considerabil de la 1 iulie. Autoritățile au luat măsuri pentru a îi ajuta pe pensionari să facă față scumpirilor la alimente și facturi. „Pensiile vor crește semnificativ în acest an. Va exista una dintre cele mai mari ajustări ale pensiilor din Germania de la introducerea asigurării de pensie. Acest lucru va atenua, pentru cei 21 de milioane de pensionari, creșterile mari de prețuri așteptate anul acesta”, a explicat Gundula Rossbach, președinta Asociației Germane de Asigurări de Pensii.
De la 1 iulie 2022, pensiile au crescut cu 5,35% în Vest și cu 6,12% în noile state federale. Punctul de pensie crește în vechile state federale de la 34,19 euro la 36,02 euro, iar cel din Est crește de la 33,47 euro la 35,52 euro. Valoarea actuală a pensiei în noile state federale este de 98,6% din valoarea de Vest (anterior 97,9%).
„Privind înapoi, a existat o creștere semnificativă a pensiilor pentru pensionari din 2010. Din 2010 până în 2020, pensiile standard au crescut cu peste 25% în Vest și peste 37% în Est. Creșterea a fost astfel cu mult peste evoluția inflației în această perioadă”, a precizat Rossbach.