Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, în timpul unei vizite la Galați, că, după jumătatea lunii august, autoritățile vor anunța cum se vor deschide școlile.
„Nu facem supoziții într-un context în care suntem la o lună și jumătate față de începutul școlii. În a doua jumătate a lunii august vă vom spune exact cum se va deschide școala”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit realitatea.net.
În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a declarat că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.
„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Atunci, sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Și în funcție de condițiile locale, vom aveam mai mult școală normală, cu elevii la școală, sau mai multă școală online sau sistem mixt”, a spus Klaus Iohannis.
Ministerul Sănătății a transmis săptămâna trecută o precizare cu privire la recomandările care vor fi aplicate la reluarea școlii, în toamnă.
„În prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19. Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Ministerul Sănătății precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică din lunile de vară, Institutul Național de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unitățile de învâțământ după reluarea activității educaționale”, se arată în comunicatul Ministerului.
Institutul Național de Sănătate Publică spune că programul școlilor trebuie organizat astfel încât să evite aglomerația. Orele de începere a programului trebuie să fie diferite pentru fiecare ciclu iar pauzele vor fi majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii să aibă timp să meargă la toaletă fără să stea prea aproape unul de altul.
În fiecare clasă vor fi cel mult 15 elevi iar fiecare dintre aceștia va avea un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați. Același spațiu trebuie rezervat și profesorului.
Fiecare școală va avea o persoană care va coordona activitățile pentru prevenirea răspândirii virusului.
Copiii ar trebui să stea la școală cel mult 4 ore pe zi iar durata unui curs nu trebuie să depășească 30 de minute.
Elevii din ciclul primar vor trebui supravegheați în pauze ca să nu se apropie, îmbrățișeze sau să se atingă.
În fiecare instituție vor fi stabilite trasee de deplasare. Regula ar urma să se aplice inclusiv în curți.