Chiar dacă încă nu și-a atins vârful, epidemia de coronavirus din România nu trebuie să împiedice reluarea măcar a unei părți din economie.

Profesorul Alexandru Rafila afirmă că urmează o săptămână critică, în care numărul total al cazurilor de îmbolnăvire ar putea urca spre 14.000. Totuși, Rafila crede că este momentul în care trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activității.

„Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate”, afirmă prof. Rafila, citat de Digi 24.

„Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri. Asta depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens.

Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim”, crede profesorul Alexandru Rafila.