Cu 24 de județe aflate sub pragul de transmitere a coronavirusului de 1,5 la mie și cu doar două județe și municipiul București peste pragul critic de 3 la mie, România pare să fie într-un moment bun în ceea ce privește controlarea infecției cu SARS-CoV-2. ȘI anunțurile despre localități și județe în care se redeschid restaurantele și alte locuri publice curg în fiecare zi. Cu toate acestea, școlile rămân închise, deocamdată.
Și, dacă cineva ar întreba de ce - din moment ce restaurantele, unde oamenii nu pot să mănânce și să bea cu masca pe față, se deschid pentru că nu mai e periculos, sau grădinițele, unde copiii mici sunt mult mai greu de controlat decât cei de școală, pot să funcționeze - nu se redeschid școlile, măcar în județele și localitățile „verzi”, răspunsul vine din Marea Britanie și Africa de Sud. Sunt tulpini noi de coronavirus. Unele ar putea să nu-i mai ocolească pe copii, cum a fost până acum. Și nu se știe nici dacă vaccinul e eficient contra noilor tulpini.
Așa că nimic nu este clar la această oră în privința revenirii elevilor în sălile de curs. Totul depinde de evoluția sau involuția pandemiei. Iar speranțele pentru reluarea cursurilor la clasă sunt destul de firave.
O lege cu excepții
Una dintre cele mai mari probleme atrase de pandemia de coronavirus este suspendarea învățământului la clasă și desfășurarea acestuia prin intermediul cursurilor online. Dar, ca orice lege, și aceasta a avut excepții, iar unii copii au mers la școală.
În acest moment, nimeni nu știe cu exactitate când vor fi redeschise grădinițele, școlile generale, liceele și universitățile. Ușile s-au închis la data de 9 noiembrie, odată cu înmulțirea cazurilor de coronavirus. Însă restricția nu a căzut și asupra after-school-urilor.
De ce a existat portița „after-school”-urilor
„Am tratat after-school-urile şi creşele în mod distinct şi din cauza faptului că ele, practic, nu sunt în zona de coordonare a Ministerului Educaţiei, creşele ţin de autorităţi locale, iar after-school-urile oarecum la fel. În ceea ce priveşte after-school-urile, ştiţi că am permis funcţionarea tipurilor de after-school încă din perioada vacanţei şcolare. Din informaţiile pe care le avem, au fost respectate măsurile şi nu au fost cazuri în zona after-school-urilor. Nu au fost cazuri, cel puţin pe analizele pe care le-am primit, ceea ce înseamnă că au respectat regulile”, explica la acea vreme premierul Ludovic Orban.
Timpul a trecut și noul an nu aduce deloc vești bune sau vreo clarificare a situației. Actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a decretat că vrea să redeschidă urgent școlile, dar o certitudine s-ar putea naște abia la jumătatea acestei luni.
Până la jumătatea lui ianuarie se stă în așteptare
„Am solicitat cu termen de 11 ianuarie o situație cu toate școlile din România cu privire la riscurile, la elevii aflați în categorii de risc. Vom analiza evoluția epidemiologică împreună cu Ministerul Sănătății, cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cei îndreptățiți să se pronunțe pe acest subiect, care trebuie luat în considerare în decizie și în analiză.
Până la jumătatea lunii ianuarie nu cred că cineva responsabil poate promite o decizie. Deci decizia va fi luată după jumătatea lunii ianuarie, mai probabil în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, în funcție de evoluția epidemiologică, în primul rând, și în funcție de elementele specifice școlii. De asemenea, nu este de neglijat modul în care se va derula campania de vaccinare”, a spus Cîmpeanu pentru hotnews.ro, el avansând data de 8 februarie pentru redeschiderea școlilor.
Termenul bilanțului, 15 ianuarie
Există două mari direcții care se vor urmări în acest context pandemic:
- Evoluția epidemiologică – conform situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;
– Raportările numerice solicitate inspectoratelor şcolare, pentru fiecare unitate de învățământ, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are DISPONIBILITATE de vaccinare – situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.
Se va trage cu ochiul și la celelalte țări aflate în situații asemănătoare din punct de vedere al mediei de infectări cu România și se va observa cum s-a procedat în privința învățământului, conform ministrului Educației.
Întâlniri cu părinții și elevii
„Am planificat în această săptămână consultări cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul măsurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii școlilor, cât și în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educație pe parcursul crizei sanitare. În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății”, a spus Sorin Cîmpeanu.
„Are o înclinație mai mare în a infecta copiii”
Pe de o parte, campania de vaccinare, una inițiată la nivel mondial, deci și în România, ar trebui să mai domolească amploarea pandemiei. Pe de altă parte, situația s-a agravat odată cu apariția unei mutații a virusului, care a început să se răspândească din Marea Britanie.
Această transformare a coronavirusului i-ar afecta într-o măsură mult mai mare pe copii și tineri, incidența fiind asemănătoare cu cea înregistrată în rândul persoanelor mature. „Are o înclinație mai mare în a infecta copiii”, avertiza Neil Ferguson, profesor și epidemiolog la Imperial Colege din Londra.
Așadar, ca și cum situația generală nu ar fi fost plină de incertitudini, ea devenit și mai complicată în contextul în care și oficialii din România se gândesc la redeschiderea instituțiilor de învățământ. Specialiștii epidemiologi au avertizat că este doar o chestiune de timp până când mutația coronavirusului va ajunge și în țara noastră.