Când se dă drumul la căldură în 2022. Cât trebuie să mai aștepte cei care sunt racordați la sistemul de încălzire centralizat
- Iulia Moraru
- 13 septembrie 2022, 19:29
Pe măsură ce temperaturile încep să scadă semnificativ, și în casele oamenilor se răcește. Însă cei care se bazează pe sistemul de încălzire centralizat trebuie să mai aștepte. Iată când se va da drumul la căldură în acest an.
Vremea rece reprezintă un motiv de neplăcere pentru mulți, în special pentru cei care nu au centrală proprie și se bazează pe sistemul de încălzire centralizat. La fel ca în fiecare an, căldura în casele acestora va fi furnizată în funcție de temperaturile de afară.
Astfel, potrivit Hotărârii nr. 425/ 1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, căldura va fi furnizată în apartamente atunci când afară se vor înregistra +10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive.
„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade Celsius sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10 grade Celsius, între orele 20,00-6,00”, se arată în cuprinsul actului normativ.
Câți bani economisesc cei care au sistem de încălzire centralizat
Anul trecut, Termoenergetica, principalul furnizor de energie din București, a publicat o analiză prin care arăta cu cât este mai rentabil sistemul de încălzire centralizat, față de centrala proprie.
Potrivit calculelor companiei de atunci, bucureștenii care stăteau într-un apartament cu două camere și erau racordați la sistemul centralizat de încălzire plăteau pe lună mai puțin de 170 de lei.
În schimb, cei care stăteau în același tip de apartament, însă aveau centrală proprie, plăteau anul trecut în jur de 360 de lei, doar pentru furnizarea căldurii. Anul acesta, pentru că prețurile la energie și gaze naturale au crescut, și facturile vor fi mai mari.
Mii de bucureșteni au cerut debranșarea de la rețea
Cu toate acestea, mii de bucureșteni au cerut să fie debranșați de la rețeaua publică de termoficare, din cauza faptului că în fiecare an nu pot beneficia de căldură în apartamente. Astfel, din luna aprilie și până în prezent, 3.000 de cereri de debranșare au fost trimise către compania Termoenergetica. De asemenea, 300 de cereri au rămas nesoluționate de anul trecut.