„Privitor la decizia dacă va fi necesară sau nu declarația, decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență după declararea stării de alertă. Există opinii pe tema asta, până la urmă va prevala decizia consiliului și o vom anunța public în timp util, astfel încât oamenii să știe despre ce e vorba. Ce este cert, vor exista o sumă de motive care sunt publicate deja pe site-ul MAI pentru deplasarea în afara localității”, a spus Orban.

El a precizat că pentru zonele metropolitane ar urma să nu existe astfel de restricții, în condițiile în care mulți oameni care lucrează în orașe mari locuiesc în localități din apropiere.

Conform prevederilor Ordonantei Militare nr. 3/2020, sunt instituite în sarcina populaţiei obligaţii cu privire la libera circulaţie pe teritoriul României. Ordonanţa militară nr. 3/2020 prevede în mod expres situaţiile excepționale și limitative în care populaţia poate părăsi locuinţa.

Pentru justificarea acestor situații este necesară prezentarea unei declarații pe proprie răspundere sau a unei adevenințe din partea angajatorului. În acest sens, platforma formular.sts.ro este pusă la dispoziția populaţiei în vederea completării online a documentelor justificative prevăzute de art. 4 din Ordonanta militara nr. 3/2020.

Ulterior generării, documenentul se tipărește și se semnează. Utilizați această platformă doar dacă este absolut necesar să părăsiți locuinţa.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se poate pleca din Capitală, de exemplu, pentru motive bine întemeiate. „Se poate ieși doar din motive bine întemeiate. Mergem să îngrijim pe cineva, un copil, o persoană bolnavă. Mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte. Mergem la munca câmpului. Acestea sunt motive întemeiate. Le veți vedea în următoarea perioadă”, a spus Tătaru în Parlament.