Toată lumea vorbește despre valul cinci de Covid în contextul în care varianta Omicron se răspândește extrem de rapid, dar nu este mai periculoasă în comparație cu celelalte variante şi nici nu necesită spitalizare.
Dr. Nick Davies, unul dintre cercetătorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), a spus că Omicron se răspândește „foarte rapid”, şi este „destul de îngrijorător” deoarece va deveni forma dominanta a virusului până la sfârșitul anului.
Cu toate acestea, cercetări recente au sugerat că varianta Omicron duce la simptome mai puțin severe de COVID-19, chiar dacă varianta a arătat puterea de a evita vaccinurile. Cercetările au constatat că vaccinul Pfizer COVID-19 în două doze a oferit o protecție de 33% împotriva infecției cu Omicron, relatează Washington Post. Dar vaccinul a oferit o protecție de 77% împotriva spitalizării.
Cercetătorii au mai subliniat faptul că varianta Omicron „se răspândește de 70 de ori mai repede decât varianta Delta şi alte variantele anterioare”.
Când ne vom lovi de valul 5 cu varianta Omicron
„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor - cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a declarat Raed Arafat.
Iar medicul Octavian Jurma spune că Omicron va fi dominantă în România înainte de sfârşitul anului: „Chiar dacă am creşte de 10 ori numărul de secvenţieri, Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 şi debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam. Nu exista nimic care sa oprească acest debut în România. Măsurile care ar trebui luate sunt inacceptabile social si politic, deci nu ne putem baza pe autorităţi”, a subliniat medicul.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 spune că „este puțin probabil ca în zonele cu densitate populațională mare să nu intrăm în contact cu ea” şi că se aşteaptă „la o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare”.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist: „Se spune că toți cei care nu s-au infectat cu varianta Delta probabil se vor infecta cu varianta Omicron. Vor fi sigur și reinfecții. Și cei vaccinați se vor infecta, dar trebuie să fie clar că aici vorbim de reducerea probabilității de a face o formă severă”, a explicat medicul.
Ce arată studiile până în prezent
Studiul realizat de Discovery Health, cel mai mare asigurător de sănătate din Africa de Sud, a arătat că riscul de internare în spital în rândul adulților care au dezvoltat Covid-19 a fost cu 29% mai mic decât în valul inițial de pandemie care a apărut în martie 2020.
Studiul a constatat că vaccinul de la gigantul farmaceutic american Pfizer și partenerul german BioNTech a oferit doar 33% protecție împotriva infecțiilor, mult mai puțin decât nivelul altor variante detectate în țară. În același timp, vaccinul poate oferi o protecție de 70% împotriva spitalizării cu Omicron, a constatat studiul, descriind acel nivel de protecție drept „foarte bun”.
Protecția a fost menținută pentru toate grupele de vârstă, a declarat Ryan Noach, directorul executiv al Discovery Health, într-un briefing de presă. El a spus că boala poate fi mai puțin severă în Africa de Sud, deoarece mai mult de 70% din populație a fost deja expusă la coronavirus, mai relatează sursa menţionată.