O mamă care ieşise cu bebeluşul în cărucior la plimbare, pe străzile din Cluj, a fost tratată cu mârlănie infiorătoare de doi angajaţi ai Poliţiei Române. Poliţiştii parcaseră maşina de patrulare, un Logan inscripţionat cu însemnele Poliţiei Române, pe trotuar. Maşina bloca circulaţia pietonilor, acest fapt fiind o încălcare a legii. Poliţia Română încălca nonşalant legea, ziua în amiaza mare. Şi pentru ca situaţia anormală să devină chiar revoltătoare, poliţiştii cocoţaţi cu maşina pe trotuar au decis să se şi comporte ca nişte derbedei cu o mamă care împingea un cărucior. Pe bună dreptate, femeia le-a atras atenţia că e nevoită să meargă cu căruciorul pe şosea, unde e periculos pentru ea şi pentru copilul din cărucior, din pricina blocării trotuarului. În loc să mute urgent maşina şi să-şi ceară mii de scuze, poliţiştii au jignit- o pe femeie. I-au adresat, ca unui câine vagabond, un „Hai, marş!” plin de dispreţ.

Vă daţi seama ce mentalitate poate domina în Poliţia Română, dacă nişte poliţişti în uniformă îşi permit să facă aşa ceva cu o femeie în plină stradă? În orice ţară civilizată un astfel de incident se termina cu concedierea urgentă a mârlanilor în uniformă şi cu demisia şefilor lor, până la ministrul de Interne.

România nu este o ţară civilizată şi ideea că un personaj Petre Tobă ar putea să demisioneze pentru aşa ceva stârneşte zâmbete, dacă nu hohote de râs. Cu un hoţ intelectual pe funcţia de ministru, e normal ca sistemul de sub el să fie putred până la Dumnezeu. Să spună mulţumesc doamna din Cluj că nu i-au tras şi nişte palme, ei şi copilului din cărucior, poliţiştii plagiatorului Tobă pentru că le-a trecut prin cap să circule pe trotuarul confiscat de ei.

România nu este însă doar ţara unde poliţiştii în uniformă agresează verbal mamele în faţa copiilor lor şi unde ditamai ministrul e un borfaş academic. România este şi ţara unde o mamă ajunge să fie ucisă în faţa copilului ei pentru că Poliţia Română nu e capabilă sau nu vrea să rezolve problema şmecherilor din trafic.

La sfârşitul săptămânii trecute un accident cumplit a şocat România. O jurnalistă în vârstă de 35 de ani a fost ucisă de un teribilist care făcea slalom la ieşirea din Bucureşti. Loganul condus de şmecherul ucigaş a intrat pe contrasens, în maşina în care se afla jurnalista şi copilul ei. Accidentul a strârnit un val uriaş de revoltă în principal împotriva Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pentru că maşina şmecherului a plonjat pe contrasens după ce a lovit bordura dintre sensurile de circulaţie.

Bordura de pe DN 1 este imbecil gândită, dar accidentul nu avea loc dacă autorul ştia de frica Poliţiei Rutiere şi respecta limita de viteză circulând normal. Şi-a permis să fie agresiv în trafic, până la comiterea unui accident oribil, pentru că România este ţara în care Poliţia Rutieră e eficientă numai şi numai împotriva cetăţenilor simpli şi în general cu bunsimţ, pe care îi vânează şi amendează în draci.

În rest, poliţiştii sunt absenţi sau puşi numai pe adunat şpăgi, când e vorba de şmecherii care încalcă sistematic Codul Rutier. Derbedeii şoselelor se comportă astfel tocmai pentru că ştiu cum să „se înţeleagă” cu Poliţia Română.

Teoretic, Ministerul de Interne are un „sistem imunitar”, dar practic tot zilele acestea am aflat că sistemul e putred şi aici. Stenograme halucinante din dosarul fostului ministrul Gabriel Oprea scot la iveală faptul că ofiţerii de informaţii de la serviciul secret al Ministerului de Interne se ocupau cu achiziţia limuzinei de lux în care demnitarul voia să-şi plimbe curcanii.

Nu, nu e vorba de poliţiştii care îl păzeau pe Oprea, ci de păsările de curte numite astfel, pe care acesta le primea cadou la minister şi le trimitea apoi acasă.

Toate aceste cazuri şi evenimente ne prezintă o faţă şocantă a Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne. Sistemul pare cel puţin la fel de putred şi criminal precum cel sanitar, unde s-a descoperit, după un scandal public monstruos, că românii mor pe capete din cauza dezinfectanţilor diluaţi. Nu ne aşteptăm la demisia de onoare.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!