Când a ştiut Vlădescu că se vor tăia salariile

Când a ştiut Vlădescu că se vor tăia salariile

Deşi ştia de la începutul lui aprilie că trebuie reduse cheltuielile bugetare cu peste 3 miliarde de euro până la venirea FMI, nu a spus nimic.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, ştia de la începutul lunii aprilie că România va trebui să aplice măsuri dure pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Declaraţia a fost făcută joi seara la postul de televiziune Money Channel, în cadrul căreia ministrul a precizat că „la sfârşitul iernii ştiam că bugetul pe 2010 ar putea să nu fie realizat în parametrii agreaţi”.

În ceea ce priveşte decizia privind reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, şeful Finanţelor a menţionat că „am aflat de această decizie cu o zi înainte de a apărea preşedintele public”. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat măsurile de austeritate joi, 6 mai.

„Noi lucram la diverse scenarii de multă vreme şi am lucrat şi în acele două săptămâni (în perioada vizitei delegaţiei FMI - n.r.) cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la diverse scenarii. Finalmente am susţint avantajele şi dezavantajele fiecărui scenariu şi într-un grup de decizie, în care nu preşedintele a fost specialistul sau cel care a impus ceva, s-a luat decizia că pentru România aceasta este varianta cea mai bună”, a spus Vlădescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reforme amânate

Potrivit lui Vlădescu, România a întârziat absolut toate reformele din ultimii 20 de ani. „Când Polonia îşi reforma sistemul companiilor de stat şi începea privatizarea, România era cu sloganul «nu ne vindem ţara». După care a vândut-o, mai mult a făcut-o cadou, din acest punct de vedere sloganul a fost respectat: nu ne-am vândut ţara, am făcut-o cadou”, a spus oficialul.

Totodată, Vlădescu a afirmat că încă de la începutul anului a observat că cifrele în baza cărora a fost elaborat bugetul pe 2010 nu aveau stabilitate.

„Mi-am dat seama sau foarte multă lume putea să-şi dea seama în ianuarie şi în februarie. Sunt convins că toţi cei care lucrează îndeaproape cu cifrele au ştiut în ianuarie şi în februarie că e posibil ca lucrurile să nu meargă atât de bine pe cât ne-am dorit”, a spus Vlădescu. Întrebat de ce nu a făcut încă din ianuarie rectificările necesare, ministrul a spus că în acea perioadă România trebuia să ducă mai departe acordul cu FMI.

El a adăugat că la începutul lunii aprilie ştia deja că va fi necesară o reducere a cheltuielilor bugetare cu 3% din PIB.

Autorităţile locale au fost largi la pungă în aprilie

Cu toate acestea, ministrul nu a luat nicio măsură pentru reducerea acestora. Mai mult, a permis autorităţilor locale ca în luna aprilie să cheltuiască pe bunuri şi servicii miliarde de lei. Asta se poate observa şi din execuţiile bugetare publicate de Finanţe.

Dacă în primele trei luni cheltuielile cu bunuri şi servicii erau mai mici cu 0,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, în aprilie a început desfrâul autorităţilor locale. Astfel, din execuţia bugetară pe primele patru luni reiese că aceste cheltuieli au crescut semnificativ, depăşind cu 6,7% suma aferentă aceleiaşi perioade din anul trecut.

FĂRĂ SĂ IA MĂSURI

„La sfârşitul iernii ştiam că bugetul pe anul 2010 ar putea să nu fie realizat în parametrii în care a fost agreat.”, SEBASTIAN VLĂDESCU, ministrul finanţelor publice

„În acel moment, la începutul lui aprilie, ştiam că vom avea nevoie de o reducere de cheltuieli bugetare de circa 3 % din produsul intern brut.“, SEBASTIAN VLĂDESCU, ministrul finanţelor publice