Au trecut ani buni de la un eveniment istoric, trimiterea primului email. Neînțeles pe deplin la vremea respectivă. Nu de publicul larg, care nu putea să anticipeze cu ce acțiune importantă fusese contemporan.
Ray Tomlinson (1941 - 2016) a fost un programator care a avut privilegiul de-a intra în legendă. În 1971 avea 30 de ani și lucra la Bolt, Beranek și Newman.
Istoria primului email
Poșta electronică arăta diferit în acei ani, deși o caracteristică ar fi încă recunoscută de utilizatorii de astăzi. Punctul comun e simbolul @, acum omniprezent, a cărui utilizare îi este, de asemenea, creditată lui Tomlinson.
În 1971, Ray Tomlinson lucra cu ARPANET, rețeaua internă a Agenției de Cercetare pentru Proiecte Avansate, care a conectat diferite organizații de cercetare din Statele Unite. Se uita la „moduri în care oamenii și computerele ar putea interacționa”. Și dorea să găsească o modalitate de a trimite fișiere între computere, mai degrabă decât doar între utilizatori diferiți pe același computer (ceea ce era deja posibil la acea vreme). Protocolul său de trimitere a mesajelor a făcut posibil ca o persoană să scrie unei alte persoane pe un alt computer din acea rețea.
Unele caracteristici ale sistemului său de mesaje original sunt încă folosite astăzi. Lui îi este recunoscută dezvoltarea utilizării simbolului @, care în sistemul său timpuriu arăta chiar locația expeditorului. De asemenea, sunt familiare utilizatorilor de email de astăzi: câmpuri pentru expeditor, subiect, data și corpul emailului.
Când a fost întrebat despre primul său mesaj, după mai mulți ani de la eveniment, Tomlinson a avut dificultăți în a-și aminti data exactă sau conținutul. Ce a fost în primul e-mail trimis vreodată? Amintirea lui a fost legată de un mesaj de testare, ceva de genul „testului 123” sau „QWERTYUIOP”.
Nici chiar el nu a înțeles pe deplin, atunci, importanța inovației sale la acea vreme. „Am crezut doar că e un lucru interesant, dar doar cu circuit închis”, spunea IT-istul. Majoritatea oamenilor nu au pricepu rostul e-mailurilor, deoarece aveau telefoane pentru a comunica direct cu ceilalți.
Cu toate acestea, Tomlinson a afirmat mai târziu că, în 1971, „Telefonul funcționează până la un punct, dar cineva trebuie să fie lângă el, pentru a primi apelul... așa că toată lumea și-a dat seama că ideea de a lăsa mesaje pe computer este una bună.”