Evenimentul Zilei > Actualitate > Cancerul din vopseaua de păr: 5 substanţe nocive
Cancerul din vopseaua de păr: 5 substanţe nocive

Cancerul din vopseaua de păr: 5 substanţe nocive

Produsele de colorare permanentă a părului conţin până la 5.000 de chimicale. Pot cauza de la boli respiratorii şi alergii la cancer.

Când vopsirea părului devine o practică frecventă, şi riscurile asupra sănătaţii cresc. Probleme pot avea şi femeile care sunt la primele încercări de colorare a părului cu vopsea permanentă.
"Cea mai frecventă problemă este reacţia alergică, care se poate produce imediat sau la câteva ore după procedură. Mâncarimea şi înroşirea pielii sunt primele semne ale alergiei", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.
Tot ea ne recomandă ca, dacă avem asemenea senzaţii la vopsire, să nu ne spălăm imediat pe cap. "La spălare încă se dizolvă resturi de vopsea care agresează din nou pielea. Aşteptaţi o perioadă", este sfatul medicului.
Vopseaua închisă la culoare, mai agresivă
Vopsitul poate afecta întregul organism. Iată care sunt cele mai toxice substanţe care intră în compoziţia vopselelor şi efectele lor asupra sănătaţii.
P-fenilendiamina (PPD) se întâlneşte în două din trei vopsele de păr şi poate fi dăunătoare pentru sistemul imunitar, piele, sistemul respirator şi cel nervos, ficat şi rinichi. Este una dintre cele mai toxice componente din vopsea şi, la un moment dat, a fost chiar interzisă în ţări precum Canada, Franţa Germania şi Suedia. Acum este însă legală.
Resorcina este unul dintre cele mai nocive elemente din compoziţia produselor cosmetice. A fost catalogat de Uniunea Europeană ca fiind dăunător pentru organism şi este extrem de iritant pentru piele şi ochi. În cantităţi mari, prin inhalare sau prin ingerare, resorcina a fost legată de pierderile de sarcină şi dereglările hormonale.
Amoniacul irită pielea, ochii şi sistemul respirator şi poate cauza astm, precum şi diverse alte probleme respiratorii.
Persulfaţii
Sulfaţii de sodiu, potasiu şi amoniu sunt întâlniţi în vopseaua de păr şi decolorant, în concentraţii de până la 60%, deşi numai o compoziţie de 17,5 % poate irita pielea. Aceştia cresc riscul de astm pentru că inhalarea acestor vapori poate afecta grav plămânii. Stiliştii au un risc şi mai mare decât femeile să se îmbolnăvească din cauza expunerii repetate la persulfaţi şi PPD.
Peroxidul de hidrogen
Este cunoscut sub denumirea de apă oxigenată şi este folosit în decolorarea părului. Este corozivă, iar utilizarea ei a fost chiar interzisă în ţări precum Japonia şi Canada. Testele pe animale au demonstrat că apa oxigenată afectează sistemul respirator şi pe cel nervos.
Mai mult, unele studii sugerează că apa oxigenată ar modifica structura ADN, iar asta poate cauza inclusiv cancer. Tipurile de cancer care pot apărea sunt cele de sânge, de sân sau vezică. Voseua închisă la culoare e mai riscantă decât cea deschisă.
Pentru a se evita reacţiile alergice grave, medicii recomandă testarea vopselei înainte de folosire
"Persoanele foarte sensibile pot suferi reacţii adverse şi la contactul cu cantităţi mici din aceste substanţe. Pot aparea mâcărimi, caderea părului şi chiar arsuri la nivelul scalpului."
ROXANA DEDU, farmacist

Cum să vă protejaţi
Medicii au câteva sfaturi pentru amatoarele:

  • Aşteptaţi cel puţin patru săptămâni între vopsiri.
  • Pentru a menţine uniformitatea culorii, puteţi să coloraţi doar rădăcinile.
  • O alternativă mai sănătoasă este vopseaua cu henna. Ea este complet naturală şi este extrasă din frunzele şi rădăcina pomului "mignonette“. Efectele ei sunt însă semi-permanente, iar gama de culori nu este variată. Folosind henna puteţi să obţineţi nuanţe frumoase de castaniu, maro cu tentă roşcată şi şaten.
  • Nu în ultimul rând, medicii recomandă testarea vopselei pe o mică suprafaţă cu cel puţin 24 de ore înainte.

Citiţi şi:

  • "Arătam ca un elefant"- povestea incredibilă a unei fete căreia i s-a dublat capul din cauza vopselei de păr
  • A intrat în comă din cauza unei vopsele de păr