Cu toate că salariile personalului medical au fost majorate, în cele mai multe cazuri acestea ajungând la nivelul celor din Uniunea Europeană, în spitalele românești se solicită în continuare mită.

Spitalul Universitar din București, Spitalul județean din Brăila și Spitalul de Urgență Sfântul Ioan din București se află pe primele poziții într-un top al mitei în spitale, întocmit de Anti-Bribery Synergy pe baza răspunsurilor pacienţilor din 352 unităţi medicale din întreaga ţară, informează Agerpres.

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001, a publicat recent un top al mitei în spitalele din România, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.

Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania si este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau web.

Pe locul întâi se află Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu 153 de răspunsuri afirmative, iar pe locul al treilea Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Bucureşti, cu 98 de răspunsuri afirmative la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”.

Spitalul Judeţean Brăila ocupă locul al doilea în acest top, după ce, în perioada ianuarie – iulie, 147 de pacienţi au declarat că li s-a cerut mită în timp ce erau pacienţi în unitatea medicală respectivă.

Potrivit aceluiași raport, la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?” pusă în cele 352 de unităţi medicale din întreaga ţară, au fost primite aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative.

Primele 10 poziții sunt ocupate de:

Spitalul Universitar de Urgență – Bucureşti – 153 răspunsuri afirmative

Spitalul Judetean de Urgență Brăila – Brăila – 147 răspunsuri afirmative

Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan – Bucureşti – 98 răspunsuri afirmative

Spitalul Clinic Filantropia – Bucureşti – 95 răspunsuri afirmative

Institutul de Boli Infecțioase „Dr. Matei Balș” – Bucureşti – 91 răspunsuri afirmative

Institutul Clinic Fundeni – Bucureşti – 87 răspunsuri afirmative

Institutul Oncologic Prof Dr. Al. Trestioreanu – Bucureşti – 83 răspunsuri afirmative

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Allesandrescu Rusescu – Bucureşti – 80 răspunsuri afirmative

Spitalul Județean de Urgență Ploiești – Ploieşti – 71 răspunsuri afirmative

Spitalul Județean Argeș (Pitești) – Piteşti – 59 răspunsuri afirmative