Cancerul, depistat dintr-o picătură de sânge

Cancerul, depistat dintr-o picătură de sânge

Medicii vor putea depista cancerul doar cu ajutorul unei mostre de țesut sau al unui simplu test de sânge, arată publicația „Times”.

Nu peste mult timp biopsiile, proceduri dureroase și complicate, vor fi înlocuite de tehnologiile moderne care permit analizarea proteinelor asociate cancerului.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, din California (SUA), au pus la punct o tehnologie prin care se pot studia proteinele și nivelul de activitate al genelor implicate în cancer. Același sistem va permite o mai bună monitorizare a tratamentelor administrate pacienților. „Putem detecta proteinele asociate cancerului și, totdată, putem observa modificările subtile ale acestora”, a declarat medicul Dean Felsher, cercetător la Universitatea Standford.

Deși cercetarea s-a axat pe studiul cancerelor sanguine, cercetătorii speră ca tehnica să poată fi aplicată și tumorilor solide, cum ar fi cele de la nivelul gâtului sau capului.

Medicii mai spun că acest sistem îi va ajuta să urmărească mult mai bine celulele care alcătuiesc tumorile. „De obicei, trebuie să așteptăm câteva săptămâni pentru a vedea dacă o tumoră se restrânge sau nu. Faptul că acum putem afla ce se întâmplă la nivel celular este un pas înainte”, spune Alice Fan, de la Școala Medicală Standford. Studiile au fost făcute pe șoareci, dar și pe culturi de celule recoltate din tumori.

Ne puteți urmări și pe Google News