Zilnic, şase femei din România pier să viaţa din cauza cancerului de col uterin. Deşi există posibilitatea vaccinării gratuite pentru adolescenţi și o compensaţie de 50% pentru femeile până în 45 de ani, numărul celor care aleg să se vaccineze împotriva HPV-ului este foarte mic. Majoritatea sunt reticente din lipsa informaţiilor adecvate.
Cancerul de col uterin omoară zilnic, şase femei din România. Cu 15 ani în urmă, România a inițiat o campanie de vaccinare pe care a întrerupt-o ulterior timp de 10 ani. În schimb, Australia a continuat să promoveze vaccinarea împotriva HPV-ului, iar rezultatele au fost remarcabile, cu o reducere a ratei de infectare cu peste 90%. Se estimează că aproximativ 80% dintre persoane se infectează cu una dintre tulpinile HPV în decursul vieții, însă nu toate aceste infecții duc la cancer.
Vaccinul previne reinfectarea
Alexandra a fost diagnosticată cu tulpina 31 a virusului HPV, care face parte din categoria celor mai puțin periculoase. Cu toate acestea, a ales să se vaccineze împotriva virusului Papiloma Uman pentru a preveni infectarea cu alte tulpini.
„Cunoşteam demult această problemă legată de HPV. Ştiu de vaccin de câţiva ani de zile. Am venit la spital astăzi pentru a face prima doză şi sper să fie bine. E o problemă care poate fi combătută şi dacă avem soluţii, de ce nu”, spune o pacientă, potrivit Antena 3CNN.
Zilnic, şase femei din România pier să viaţa din cauza cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin omoară zilnic șase femei. Însă mulți nu sunt conștienți că vaccinul nu numai că previne cancerul, ci și împiedică reinfectarea cu noi tulpini.
„Vaccinul acesta e un vaccin sigur, care previne cancerul. Şi previne reinfecţia cu noi tulpini”, a mărturisit Diana Iacob - medic specialist boli infecţioase.
Adolescenții sunt reticenți și insuficient informați, astfel că prea puțini dintre ei optează pentru vaccinul anti HPV. De asemenea, femeile nu se prezintă anual la medic pentru testul Babeș Papanicolau sau pentru screening, iar despre vaccin nici nu se mai discută.
„Australia a implementat vaccinarea în 2007, iar în România s-a încercat în 2008 implementarea unui program de vaccinări. Australia a redus cu 92% rata de infecție, după această vaccinare în masă a adolescenţilor, atât de sex feminin cât și masculin, și practic ratele de infecţie au scăzut”, a declatat Monica Cârstoiu - şefa secţiei Obtestrică Ginecologie.
Campanie de vaccinare împotriva HPV
Spitalul Universitar de Urgență București a demarat o campanie de vaccinare împotriva HPV.
„Lupta noastră va fi preponderent cu diferitele tipuri de cancer, dar începem și o luptă cu tratarea anumitor patologii pentru că în scurt timp vom da drumul celui mai modern centru de radioterapie din România, la Spitalul Universitar”, spune Florin Cătălin Cîrstoiu, manager Spitalul Universitar Bucureşti
Vaccinul, gratuit pentru adolescenți
Fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani pot beneficia gratuit de vaccinul anti-HPV, în timp ce femeile între 19 și 45 de ani primesc o compensație de 50% pentru achiziționarea acestui ser. Cu toate acestea, rata de vaccinare este scăzută, fiind de doar 13% în rândul adolescenților, iar rata mortalității cauzate de cancerul de col uterin în România este de 6 ori mai mare decât media Uniunii Europene.