Canalul Dunăre-Bucureşti, 450 milioane de euro

Terminarea lucrărilor de construcţie a canalului, sistate în 1990, necesită investiţii de 450 de milioane de euro, care ar putea să fie amortizate în termen de 14 ani, potrivit Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa.

Potrivit procurorului general al companiei, Ovidiu Cupşa, Administraţia Canalelor Navigabile a propus Ministerului Transporturilor relansarea proiectului, iar instituţia a realizat în acest sens un proiect de hotărâre de guvern pe care îl va prezenta Executivului.

"Prin realizarea căii navigabile, Bucureştiul obţine o legătură navigabilă directă cu principalele oraşe din lungul Dunării, cu marile centre urbane de pe Rhin, precum şi acces direct la portul maritim Constanţa şi la reţeaua europeană interioară de căi navigabile", a mai spus Cupşa, transmite Mediafax.

Cu o adâncime minimă a apei de 4,5 metri şi o capacitate de transport de până la 16 milioane de tone/an, canalul va avea, potrivit proiectului, 73 de kilometri.

Calea navigabilă va avea două porturi, unul situat în zona de sud - est a Capitalei, între localităţile 1 Decembrie şi Dărăşti de Ilfov, iar al doilea la Olteniţa, la confluenţa râului Argeş cu fluviul Dunărea.