Canada vrea să înăsprească condiţiile de imigrare. Sunt vizaţi "infractorii străini"

Canada vrea să înăsprească condiţiile de imigrare. Sunt vizaţi "infractorii străini"

Ministrul canadian al imigraţiei, Jason Kenney, a depus în Camera Comunelor un proiect de lege care vizează înăsprirea condiţiilor de intrare în ţară. Textul are ca principală ţintă "infractorii străini".

Proiectul de lege prevede expulzarea automată a refugiaţilor politici sau a rezidenţilor permanenţi ori temporari dacă au fost condamnaţi la o pedeapsă mai mare de şase luni de închisoare.

Potrivit ministrului conservator, guvernul "pune capăt practicii prin care infractorii străini îşi înmulţesc solicitările de amânare a expulzării lor din Canada şi care, în acest timp, continuă să terorizeze canadieni nevinovaţi", transmite AFP.

Kenney a vorbit despre numeroase cazuri de "infractori străini" vizaţi de proiectul de lege, începând cu un anume "Joe Woo", născut în China, care, potrivit ministrului, a devenit rezident permanent în Canada în 1990 şi care are un amplu cazier judiciar. În timp ce şi-a epuizat toate căile judiciare de recurs pentru a-şi amâna expulzarea, bărbatul s-a făcut vinovat de răpirea a doi canadieni, după care a dispărut. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Un avocat specializat în imigraţie susţine că prin această lege "ordinul de expulzare i-ar putea afecta pe copiii, soţia sau alţi membri ai familiei" unui rezident condamnat la o pedeapsă de peste şase luni de închisoare. "Asta înseamnă că putem să expulzăm pe cineva fără a ţine cont de perioada trăită în Canada", a declarat avocatul.

De asemenea, prin acest proiect de lege, ministrul imigraţiei primeşte o nouă putere discreţionară, aceea de a refuza rezidenţa temporară a unui candidat la statutul de imigrant pentru un "motiv de interes public".

Depunerea acestui proiect de lege survine după mai multe modificări notabile la sistemul de imigraţie, în special anularea cererilor anterioare anului 2008 şi rambursarea către candidaţi a cheltuielilor cu dosarul.