Evenimentul Zilei > Social > Se legalizează canabisul în România? Parlamentarii au făcut front comun pentru legea care poate schimba totul
Se legalizează canabisul în România? Parlamentarii au făcut front comun pentru legea care poate schimba totul

Se legalizează canabisul în România? Parlamentarii au făcut front comun pentru legea care poate schimba totul

Pacienții din România care se luptă cu boli cronice terminale ar putea avea acces la calmante pe bază de canabis. Precum în cazul tratamentelor pe baza de morfină, tratamentul pe baza de canabis ar putea fi procurat prin completarea unui formular special și a unei prescripții speciale oferite de către medicul de familie.

Un proiect de lege menit să reglementeze acest lucru a fost depus joi la Parlament. Proiectul de Lege poartă numele „Victoria” în memoria unei femei care a fost răpusă de cancer.  

Inițiatoarea acestei petiții este Cârstea, fiica Victoriei. Alexandra a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis și a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal. Aproape 100 de parlamentari au semnat acest proiect de lege. Inițiatorii proiectului sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) și Emanuel Ungureanu (deputat USR).

Victoria a pierdut lupta cu nemiloasa boală la începutul acestui an. Alexandra își dorește acum să ajute alți pacienți oncologici să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele de care s-au lovit ea și mama ei. Una dintre ele – o soluție pentru calmarea durerilor în stadiul terminal al bolii.

Deputatul Cristina Dumitrache a declarat că speră ca acest proiect să fie „o victorie pentru pacienți. Proiectul s-a născut dintr-o inițiativă civică, a pornit de la o petiție care a adunat 20.000 de semnături. Se numește Victoria și să sperăm că va fi o victorie pentru pacienți.”

 „Într-adevăr se vorbește de foarte mult timp despre legalizarea canabisului, având în vedere studiile care arată efectele pe care le are canabisul în ameliorarea unor stări – în cancer, în terapia durerii, în cazurile de epilepsie. Avem într-adevăr bine documentate aceste rezultate, iar în alte țări europene canabisul este legalizat și este bine reglementat”, a declarat Cristina Dumitrache pentru HotNews.ro.

În ceea ce privește șansele legii de a trece de Parlament, Cristina Dumitrache este de părere că de obicei, în Parlament lucrurile sunt imprevizibile. Proiectul va urma circuitul firesc. Eu am speranțe foarte mari, deoarece am strâns multe semnături de la colegii parlamentari de la PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE”.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: