Oamenii de știință au avertizat că odată ce procesul începe, este posibil să dureze mai mult de 1.000 de ani.  Între timp, câmpul magnetic al Pământului va fi compromis, expunând lucrurile vii de pe planetă la o doză crescută de radiație solară. Nicolas Thouveny, cercetător la Geosciences  (CEREGE) în Aix-en-Provence, Franța, a declarat: "Câmpul geomagnetic se deteriorează în timp de 3000 de ani, şi  a pierdut deja  30% din intensitatea".

Oamenii de știință au observat că a existat un punct slab în câmpul magnetic al Pământului: în zona Atlanticului de Sud, care se întinde din Chile în Zimbabwe, și este un semn că poate să apară o polaritate inversă în viața noastră. Când se produce această schimbare, se va reduce intensitatea câmpului magnetic cu până la 90% în decursul acestor decenii.  Multe specii de animale, în special păsările, au nevoie de poli magnetici care să le permită să călătorească pe tot globul cu succes în perioadele de migrație în masă, ridicând îngrijorarea experților.  

Cu toate acestea, deoarece oamenii nu au fost prezenți în timpul ultimei inversiuni, este imposibil să se prevadă cu precizie ce s-ar putea întâmpla.  Dar, cu un scut magnetic slăbit, Pământul va fi mai vulnerabil la furtunile solare.  Furtunile solare sunt declanșate de radiația care încălzește atmosfera exterioară a planetei noastre, determinând extinderea ei.  Acest lucru înseamnă că semnalele prin satelit ar întâmpina dificultăți în a intra în atmosferă, ducând deservicii pentru internet, navigație prin GPS, televiziune prin satelit precum Sky și semnale de telefonie mobilă întrerupte.

Mai mult decât atât, creșterea câmpul magnetic al Pământului – sau magnetosfera – ar putea duce, teoretic, la o creștere a rețelelor electrice, care ar putea arunca în aer  transformatoare electrice de putere. 

Profesorul Andrew Roberts, de la Universitatea de Științe a Pământului australiană (ANU) , a declarat: "Câmpul magnetic al Pământului, care a rămas oferă un scut împotriva impactului direct la radiații solare ". "Chiar și astăzi cu câmpul magnetic rămas al Pământului, suntem încă sensibili la furtunile solare care ne pot deteriora circuitele electrice", titrează express.

 

Te-ar putea interesa și: