Evenimentul Zilei > Social > Campionul de la Loto încă lucrează la stat
Campionul de la Loto încă lucrează la stat

Campionul de la Loto încă lucrează la stat

Suma pusă la bătaie de Loteria Română, în această duminică - 9,5 milioane de euro brut -, se apropie de câştigul-record pe plan naţional, adjudecat în vara anului trecut de un tânăr de 24 de ani din Călăraşi. Câştigătorul celui mai mare premiu din istoria Loteriei Române povesteşte, pentru prima dată, cum a suportat „şocul“ câştigului şi ce a făcut cu banii.

Câştigătorul celui mai mare pot al Loteriei Române de până acum, călărăşeanul Cristian Constantin, vorbeşte pentru prima dată despre felul în care „se ocupă“ de cele 7,8 milioane de euro care i-au intrat în cont la sfârşitul lunii august a anului trecut: şi-a cumpărat câteva maşini, printre care un Audi Q7, şi-a deschis 3-4 firme, a făcut şi donaţii, iar cea mai mare parte din sumă a investit-o în imobiliare.

Deşi a ajuns, peste noapte, foarte bogat, banii nu au făcut din Cristian un tip arogant. Are aceiaşi prieteni, aceleaşi obiceiuri şi a spart tiparul de gândire şi visul multor jucători împătimiţi: nu şi-a dat demisia. A rămas, ca şi înainte, angajat la stat, la Poliţia Comunitară Călăraşi.

„Nu mai ştiu ce-am jucat
astă-vară“

„Să dea Dumnezeu să câştig şi
săptămâna asta!“, râde Cristian Gabriel Constantin, tânărul de 24 de ani căruia Ăl de Sus i-a întins o mână de ajutor plină de bani anul trecut, pe 26 august, prin biletele de Loterie. Ne-am întâlnit cu el seara, la sediul Poliţiei Comunitare. E plin de energie, ne priveşte fericit de sub cozorocul şepcii – nici acum nu i s-a şters de pe faţă bucuria câştigului de astă-vară.

Nu mai ştie ce numere a jucat
atunci, dar a presimţit că va câştiga: „Am luat patru bilete şi apoi am plecat, cu soţia, la Bucureşti, ca să cumpăr nişte rame de tablouri, făceam eu nişte chestii în afara serviciului, ca să fac bani mai mulţi. Şi vorbeam cu soţia în maşină ce-o să fac dacă o să câştig la Loto – case, maşini, piscină, ce nu ziceam! Dar, după ce câştigi, te gândeşti mai bine şi nu doar cum să cheltuieşti banii, ci şi cum să-i înmulţeşti şi să rămâi cu capul pe umeri. Te uiţi lângă tine şi vezi în cine poţi să ai încredere…“.

Duminica vieţii lui


În duminica extragerii 6/49,
Cristian – contabil la Poliţia Comunitară – a deschis televizorul, a văzut că se potriveau pe biletele lui numerele extrase, dar nu şi-a dat seama imediat că a câştigat. Abia mai târziu şi-a dat seama, după ce toată ţara aflase că marele norocos e cineva din Călăraşi. „Treceam pe lângă agenţia unde pusese tatăl meu biletele, era acolo carul de la Realitatea TV, maşini cu ziarişti… şi eu zâmbeam la ei“, se amuză tânărul. A ales să-şi ridice banii câteva zile mai târziu, când a avut un drum la Bucureşti.

Încă nu ştia ce va face cu atâta
bănet, dar ştia că trebuie să fie chibzuit, aşa cum fusese şi până atunci. Tânărul călărăşean îşi descoperise abilităţi de întreprinzător încă dinainte să câştige marele pot la care visaseră cu ochii deschişi mii şi mii de jucători, plus Stelian Ogică. „Am lucrat ca bijutier un an, apoi am dat la facultate, la ASE, iar când am terminat studiile, în 2006, m-am căsătorit“, îşi rezumă Cristian ultimii ani. Între timp, s-a angajat la Poliţia Comunitară, iar şeful instituţiei, colonelul Ion Stan, îi completează CV-ul: „După serviciu, monta antene TV, făcea şi rame de tablouri la o firmă…“.

Cinci maşini,
trei ATV-uri şi un avion

Joacă la Loto de când avea 18
ani, iar acum, ca orice om care s-a văzut cu câteva milioane de euro pe mână, Cristian şi-a făcut damblaua: „Boala mea sunt maşinile!“. Are acum un Opel Astra, un Audi Q7, două Loganuri, un ATV, aşteaptă să-i fie trimis un jeep Mitsubishi. Nu şi-a luat Hummer, că nu-i place soţiei, care e tot contabilă şi, spune Cristian, e mai chibzuită ca el. „Mai am două ATV-uri şi la munte, la închiriat, şi vreau să-mi iau un avion mic, de două locuri, cu care să alerg între oraşe, pe unde am de ajuns“, zâmbeşte el şi spune că va vinde, totuşi, două dintre maşini.

Ce maşini avea înainte? Îl
apucă râsul: prima dată, „o căzătură de Dacia albă“, apoi una galbenă din ’74, apoi un Oltcit „luat cu şase milioane, ca vai de el“, cu care a făcut şi nunta în 2006, pe care l-a dat la fiare vechi şi şi-a luat o Dacia galbenă din ’79…

Vrea să ridice
un cartier ANL

Dacă maşinile lui Cristian sunt
„la vedere“, investiţiile sale imobiliare au stârnit multe bârfe, mai ales că junele milionar în euro continuă să locuiască la socri, lucru de neînţeles pentru curioşi. „S-a zis că am cumpărat pentru socri o casă pe strada Aurora. N-am cumpărat-o. Nu avea actele în regulă şi am renunţat. Să vă spun ce am făcut cu banii: am cumpărat mai multe apartamente şi terenuri în Călăraşi şi în Bucureşti, iar pe unul dintre ele vreau să construiesc un cartier de case ANL“, spulberă Cristian legendele urbane apărute despre el.

Şi nu, nu şi-a luat nicio vilă de lux în Grecia, aşa cum au spus vecinii lui presei de scandal. Nici măcar o casă oarecare.

„Nu mai am bani în conturi“,
spune tânărul, „i-am investit“. Şi-a pus pe picioare şi 3-4 firme, a cumpărat nişte excavatoare şi alte utilaje pentru construcţii, are alte firme în curs de înfiinţare. Are gânduri mari şi aşteaptă primă- vara, ca să „demareze treburile“.

Şeful său nu-l lasă să fie modest şi-l face să mărturisească şi alte „cheltuieli“ pe care le-a făcut: „Spune, mă, tot! Că ai donat un Logan Poliţiei Comunitare, că ai ajutat pe alţii…“. A cumpărat Cristian un cărucior pentru cineva cu handicap, a dat bani pentru renovarea şi construirea unor biserici, a ajutat nişte cunoştinţe să-şi repare casa după ce arsese într-un incendiu, a ajutat doi fraţi bolnavi din Târgu-Mureş, care aveau nevoie să ajungă în China pentru un transplant de celule stem. Dar, spune tânărul, pe unii care au venit la el ca la Gigi Becali, să-i ceară bani, i-a refuzat: „O fată îmbrăcată normal, cu bocanci lungi în picioare şi cu părul vopsit, a zis că să o ajut să termine facultatea… Şi au fost şi alţii…“.

BLESTEMUL LOTO

Alţi câştigători şi-au distrus viaţa


Marile „poturi“ puse la bătaie
de Loteria Română au făcut din oameni simpli bogătaşi. Şocaţi de sumele imense pe care le-au câştigat, unii şi-au cheltuit banii pe nimicuri, alţii s-au ascuns ca să scape de rude şi prieteni insistenţi.

Primul miliardar din istoria
Loteriei Române postdecembriste a fost Gabriel Bobic, un tânăr de 23 de ani, din Cicăneşti, lângă Curtea de Argeş. De profesie mecanic auto, el a câştigat, în august 1995, echivalentul a 584.000 de dolari. Doi ani mai târziu a fost acuzat de ucidere din culpă şi a făcut patru ani de închisoare pentru un accident mortal comis în timp ce conducea, băut, o maşină neînmatriculată. Acum este falit, soţia l-a părăsit de mult, iar fratele lui a fost condamnat la şase ani de detenţie pentru trafic de influenţă.
Argeşeanul Dan Constantin
Ţonescu a câştigat, în anul 2000, 13 miliarde de lei. Imediat după ce numele său a fost publicat, casa lui din Vedea a devenit loc de pelerinaj pentru necunoscuţi care-i propuneau tot felul de afaceri sau cerşeau. Speriat, Ţonescu s-a mutat, cu familia, în Canada, unde au stat, timp de doi ani, într-un hotel. Întors în România, s-a stabilit la Piteşti şi a investit într-un internet-cafe, un magazin alimentar şi într-o discotecă la Topoloveni.

„Şocul unui asemenea câştig este prea mare pentru cei cu un echilibru psihic fragil“, a explicat psihologul Augustin Cambosie. „Unele cupluri ajung să divorţeze din cauza banilor, unii se apucă de băutură ori pierd banii la jocuri de noroc sau în investiţii aberante.“

La americani, la fel


Psihologul american Steve
Danish, de la Universitatea Virginia Commonwealth, a studiat, timp de mai mulţi ani, efectul pe care-l are câştigarea unei sume foarte mari de bani „peste noapte“ asupra vieţii unui om obişnuit.

Cazurile pe care le-a descoperit sunt şocante: Kenneth şi Connie Parker, căsătoriţi de 16 ani, câştigaseră 25 de milioane de dolari, dar după câteva luni de la încasarea premiului au divorţat. Un alt american, Jeffrey Dampier, câştigătorul unui premiu de 20 de milioane de dolari, a fost răpit şi ucis de propria cumnată. Iar şirul nenorocirilor continuă cu multe alte nume.

DUMINICA NOROCULUI


Următoarea tragere 6/49 aduce
încă un premiu record pentru România

Fondul de câştiguri la categoria I
pentru Tragerea Loto 6/49 de duminică este de peste 9,5 milioane de euro. Dacă va exista un câştigător, acesta va fi al doilea premiu ca valoare din istoria jocului.

În prezent, la categoria I a jocului Loto 6/49 se înregistrează un report în valoare de peste 31,6 milioane de lei. Ultima dată, marele premiu de categoria I la Loto 6/49 a fost câştigat în urmă cu 19 săptămâni şi a fost în valoare de 10,45 de milioane de euro, cel mai mare din istoria Loteriei Române.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: