Nu puţine sunt persoanele cărora li se face rău doar pentru simplul fapt că în preajma lor se vorbeşte despre ace în venă sau despre analizele banale de sânge. Cu greu îi poți convinge pe acești oameni să meargă, măcar o dată în viața lor, la un centru de transfuzii pentru a dona 400 de ml de sânge. Din fericire, pentru noi toţi, există persoane care au donat sânge de zeci de ori. „Evenimentul zilei” a stat de vorbă cu un adevărat erou al zilelor noastre.

Donează de la vârsta de 19 ani

Octavian Beuter, în vârstă de 47 de ani, este campionul donărilor din România, cu 140 de vizite la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Bucureşti.


În fiecare an donează de câte cinci ori, maximum  posibil admis de lege


„Octavian este cu adevărat un erou al României. Vine la noi la centru de la vârsta de 19 ani și are până în prezent 140 de recoltări. Este sănătos tun şi niciodată nu am avut probleme cu el. Fiecare membru al personalului nostru îl cunoaşte şi ne este foarte drag tuturor, pentru binele pe care îl face. Este donatorul cu cele mai multe recoltări din România”, ne-a declarat Doina Goșa, directoarea CTS din Capitală.


FOTO: E sănătos tun, așa că e donatorul perfectA „învățat“ spitalul pe de rost

Pe Octavian „l-am prins”, şi noi, „la treabă”, dimineţile trecute, chiar la recepţia centrului, unde îşi completa chestionarul cu întrebările utile de dinainte de recoltare.

„Le ştiu ca pe apă întrebările astea şi nu sunt deloc puţine”, se mândreşte Octavian, în timp ce este preluat de o asistentă, pentru a i se face analizele de rutină – procedură obligatorie la fiecare donare. „Mai sunt persoane care se rătăcesc pe culoarele astea, dar eu le visez. Vă dați seama, vin aici de pe vremea lui Ceaușescu, de când aveam 19 ani. Am avut cam cinci recoltări pe an. Oricum, mai mult nu se recomandă, că eu făceam mai des. N-am nicio problemă, din contră, mă simt mai bine şi mai în formă după ce-mi ia sânge”, ne impresionează Octavian.

După ce este înţepat în deget şi i se dă „undă verde” pentru donare, Octavian se așază nerăbdător la coadă, în fața saloanelor de recoltare. „Asta mă omoară, așteptatul ăsta. Eu sunt mai agitat de fel, aşa am fost de mic. Poate d-aia îmi şi place să mai scot din sânge”, glumeşte eroul nostru. „Chiar sunt mândru că fac un bine cuiva. Și, de ce să fiu ipocrit, îmi prind bine și șapte bonuri de masă, care înseamnă 70 de lei. Nu e cine ştie ce sumă, dar ţinând cont că n-am ocupaţie acum, sunt buni şi ăştia”, este sincer donatorul de 47 de ani.


FOTO: După atâtea recoltări, Octavian spune că s-a obișnuit cu acul în venă„Pe vremea lui Nea’ Nicu era mai bine”

El îşi aduce aminte şi de vremurile de altădată. „Pe timpul lui nea’ Nicu era mai bine. Luam și bani și ne dădeau și câteva mese la cantină. Erau vremuri mai bune atunci. Prima dată când am donat sânge am făcut-o pentru un prieten, care a avut un accident grav şi avea nevoie urgentă de sânge. M-a marcat acel moment și atunci mi-am dat seama câtă nevoie avem unii de ceilalți în situații grele. Cam acesta este motivul pentru care vin atât de des aici”, mai spune Octavian, în timp ce stă lungit pe scaunul de recoltare. Nu este căsătorit, dar are doi copii. Unul de nouă şi altul de 12 ani. Spune că își va îndruma copiii să meargă și ei să doneze, atunci când vor fi mari.