Campioni europeni la falsificat carduri

Aproape 100 de români specializaţi în falsificarea de carduri bancare şi în escrocherii prin internet au fost arestaţi, în cadrul celor mai mari operaţiuni derulate până acum în Spania şi în alte şase state europene. Românii au produs pagube de milioane de euro.

Aproape 100 de români specializaţi în falsificarea de carduri bancare, înşelăciuni prin internet şi transferuri ilegale de bani au fost arestaţi, în ultimele trei zile, în cadrul celor mai mari operaţiuni derulate până acum pe teritoriul Spaniei şi al altor şase state vest-europene. „Este vorba despre două grupări importante care numără, în total, aproape 200 de membri, jumătate dintre aceştia fiind români. Nu am identificat, deocamdată, numărul victimelor, dar estimăm că este vorba despre câteva mii de cetăţeni din statele membre UE. Cât despre valoarea prejudiciilor create, acestea se ridică la câteva milioane de euro“, au precizat surse din poliţie. Un român a pus pe jar poliţişti din opt state europene Seria arestărilor în rândul celei mai mari grupări de falsificatori de carduri care a acţionat vreodată în Europa a început, marţi-dimineaţă, după opt luni de anchetă. În cadrul operaţiunii cu numele de cod „Pipas“, nu mai puţin de 89 de români au fost „ridicaţi“ de poliţişti din mai multe regiuni ale Spaniei (Murcia, Valencia, Tarragona, Malaga, Huelva, Madrid şi Insulele Canare). „Creierul“ întregii afaceri - Adrian Florin Dan, în vârstă de 31 de ani - a fost descoperit de oamenii legii în Valencia.

„Au fost zeci de descinderi, organizate, simultan, în Spania, Italia, Germania, Belgia, Irlanda, Austria şi Olanda. În total, au fost arestaţi 117 membri ai grupării. În anchetă au colaborat şi doi ofiţeri români, dar nu au fost «operate» arestări şi în România, deşi mare parte a datelor în baza cărora au fost falsificate cardurile au fost obţinute din România. Falsurile erau realizate în Spania, unde infractorii extrăgeau bani din bancomate şi, pentru a-şi pierde urma, cumpărau cu ei bunuri din magazine în care lucrau complicii lor spanioli. De multe ori, bunurile cumpărate erau apoi revândute“, au precizat oamenii legii. Aceştia au estimat că valoarea prejudiciului cauzat victimelor se ridică la câteva milioane de euro. „Cert este că membrii grupării şi-au achiziţionat imobile şi maşini de lux pe tot teritoriul Spaniei“, au adăugat anchetatorii. Din locuinţele liderilor reţelei din Valencia au fost confiscate, marţi, 200 de carduri, dispozitive de falsificare a acestora, computere şi imprimante de ultimă generaţie.

SPECIALIŞTI ÎN „PHISING“ 3.000.000 d din escrocherii prin internet La începutul acestei săptămâni, alţi români care au pus pe roate o afacere ce le-a umplut buzunarele cu peste 3.000.000 de euro au fost arestaţi în cauza cu numele de cod „Ulises“, considerată de poliţia spaniolă drept cea mai mare operaţiune derulată vreodată în Spania împotriva înşelăciunilor prin internet şi a transferurilor bancare ilegale. „Cei 76 de membri ai grupării (români, spanioli, ruşi, marocani, germani, ucraineni, elveţieni, olandezi, jamaicani, camerunezi, argentinieni, dar şi cetăţeni din Guineea) aveau sarcini bine stabilite. Unii se ocupau cu vânzări fictive prin internet, iar ceilalţi de transferuri bancare neautorizate folosind codurile de securitate ale victimelor, obţinute prin tehnici de «phising» şi «pharming»“, arată anchetatorii spanioli. Potrivit acestora, infractorii obţineau la o „tranzacţie“ între 400 şi 10.000 de euro, valoarea totală a prejudiciului calculat până acum depăşind 3.000.000 de euro.