Evenimentul Zilei > Actualitate > Începe Campionatul MONDIAL ! Rusia, o țară cât un continent. Moscova, un oraș cât o țară!
Începe Campionatul MONDIAL ! Rusia, o țară cât un continent. Moscova, un oraș cât o țară!

Începe Campionatul MONDIAL ! Rusia, o țară cât un continent. Moscova, un oraș cât o țară!

Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018 debutează, astăzi, la Moscova, de la ora 18.00, cu partida Rusia – Arabia Saudită. De la ora 17.00 e programată festivitatea de deschidere cu Robbie Williams și brazilianul Ronaldo capete de afiș.

În Moscova totul e la nivel maxim. Chiar că nici nu mai trebuie tradus cuvântul „balșoi”. De la bulevardele lungi și late de 6 benzi, la clădirile de birouri și apartamente tip zgârie-nori la cele vechi, comuniste, măcar de dimensiunea fostei Case a Scânteii. Încheind cu stadionul Lujniki, un mastodont cu 81.000 de locuri, din piatră și oțel, inaugurat în 1956 și modernizat în anii 2000.

Pe această arenă, simbol al măreției ruse, de la ora 18.00 (în direct la TVR 1), ora lor și a României, Campionatul Mondial 2018 va debuta cu meciul Rusia- Arabia Saudită.

Un Campionat Mondial găzduit de o țară cât un continent, un meci găzduit de un oraș cât o țară!

Securitate ca la un Summmit NATO

Condițiile de securitate în Moscova acestor zile sunt la standardele unui summit NATO. În fan-zone-ul uriaș de la Vorbyovy Gory, asupra căruia veghează mărețele turnuri ale celebrei Universități Lomonosov, se intră, indiferent din care parte vii, prin filtre ca la aeroport. În stațiile de metrou, mai ales cele din apropierea stadionului Lujniki, ți se verifică rucsacul sau orice alt obiect de bagaj.

Se lucrează în draci la zona unde sunt așteptați zeci de mii de fani din întreaga lume. Vezi oameni care tund pomii cățărați pe nacele, alții care greblează iarba parcului imens în care e adăpostit fan-zone-ul.

Mai toți aceștia, după fizionomie, par să provină din foste republici sovietice gen Uzbekistan, Afganistan, Kîrgîstan sau mai știu eu care altele. Trag din greu fiindcă timpul frige, iar Țarul Putin vrea un Mondial ca la carte. Oamenii sunt prietenoși și, dacă-i întrebi ceva, indiferent prin ce mijloace, râd de mama focului când nu pot să te ajute.

Aproximativ 500 de români din diaspora la meciuri

Potrivit datelor deținute de Ambasada României la Moscova, undeva spre 500 de români, cifra exactă din aceste zile ar fi de 474, și-au cumpărat bilete pentru meciurile care se vor disputa de-a lungul și de-a latul Maicii Rusia. Majoritatea provin din diaspora. În total ei șiau achiziționat aproximativ 1.500 de bilete, dar, bine- înțeles, un fan putea achiziționa tichete la meciuri diferite.

Tot potrivit celor care lucrează în ambasada noastră, Mexicul și Brazilia vor fi echipele cu cei mai mulți suporteri, în jur de 30.000 fiecare! Mexicul chiar mai mulți, fiindcă în baza de date FIFA, dar și a ambasadelor, figurează mii de cetățeni americani care vor veni în Rusia pentru meciuri. Cum SUA nu au echipă calificată, se bănuiește că din miile de urmași ai Unchiului Sam cei mai mulți vor tremura pentru Mexic.

Brazilia, a 6-a oară?

Apropo de Brazilia. Mulți o văd favorită. Dar asta nu e o surpriză, fiindcă de prin 1950 încoace, selecționata „auri-verde” visează la trofeul care se acordă campioanei Lumii. A obținut de cinci ori încoronarea, ultima dată, hăt, în 2002, când la putere era tripleta de neuitat Ronaldinho – Rivaldo – Ronaldo. E cam mult de atunci, iată au trecut deja 16 ani, o pauză cam mare, depășită doar de cea dintre 1970 și 1994, adică distanța de la triumful lui Pele la cel al lui Romario.

Am amintit de Ronaldo. Marele star brazilian va fi vedeta ceremoniei de deschidere de pe Lujniki, alături de Robbie Williams și de încântătoarea soprana rusă Aida Garifullina. Așadar de azi până pe 15 iulie, în întreaga lume se va vorbi Fotbal!

 

Naționala gazdă, pusă la zid

Naționala Rusiei (foto) este privită cu neîncredere chiar în propria țară. Echipa lui Stanislav Cercesov a avut rezultate modeste în amicalele disputate în ultimii trei ani, iar Aleksandr Bubnov, fost fotbalist la Spartak Moscova, consideră că „aceasta chiar este cea mai slabă echipă din istoria Rusiei”.

Criticați de presă, jucătorii gazdelor sunt cu nervii la pământ. Înaintea partidei de astăzi cu Arabia Saudită, internaționalul Artem Dzubia a luat foc.

„Mă uit în fiecare seară la televiziuni și mi se pare că sunteți inamicii noștri! Se tot repetă cât de tari sunt cazurile Argentinei, Portugaliei… Știți ceva? Ia duceți-vă acolo. Respectați-ne! Voi, jurnaliștii, trebuie să fiți alături de noi pentru a ieși din grupă! Atmosfera la lot e una negativă, vă purtați foarte agresiv, deși nici măcar nu a început turneul! E principalul nostru eveniment din întreaga carieră și vrem să nu luptăm singuri”, a tunat atacantul rușilor. (Andrei Călin)

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: