Proiectul de prezidențiabil al candidatului ACL, Klaus Iohannis, s-a construit în jurul conceptului „România lucrului bine făcut”, care este, de altfel și sloganul său de campanie. „România lucrului bine făcut începe cu abandonarea a două mituri: aceea că în „România nu se poate, că la noi e altfel” și aceea că „merge și așa”, „ne-om descurca noi cumva”, a susținut Iohannis. Ca și în cazul contracandidaților săi, Klaus Iohannis nu are însă un program care să conțină numeroase propuneri concrete, ci doar perspective generale.

Politica externă. Un domeniu în care președintele României are cele mai importante atribuții, Klaus Iohannis promite că va fi garantul marilor orientări de politică externă și de securitate ale României: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.

Promite crearea de locuri de muncă

În plus, va susține majorarea bugetului pentru apărare la 2% din PIB. În privința relației cu Republica Moldova, spre diferență de principalii săi contracandidați, Victor Ponta și Elena Udrea, Iohannis nu susține neapărat unificarea României cu statul moldovean.

„Dacă cetățenii Republicii Moldova nu doresc reunificarea, nimeni nu îi poate forța, iar dacă o doresc, nimeni nu îi poate opri să o facă”, susține Iohannis.

Prezidențiabilul ACL are propuneri generale și în ceea ce privește reforma instituțiilor politice și cea administrativă. Iohannis spune că este de acord cu modificarea Constituției, regionalizarea, descentralizarea, reforma le gislației electorale, votul electronic și votul prin corespondență.

Economia. Klaus Iohannis susține că va stimula investitorii autohtoni și străini pentru a crea locuri de muncă. Prezidențiabilul ACL mai susține și aderarea României la zona euro și spune că țara noastră poate deveni numărul 1 în Uniunea Europeană în privința agriculturii ecologice. Klaus Iohannis mai susține impozitarea redusă și simplificată, menținerea cotei unice de impozitare, creșterea colectării veniturilor bugetare, creșterea calității cheltuielilor publice, dar și revenirea TVA la o valoare de 19%.

Educație. Profesor de fizică, prezidențiabilul ACL susține că educația va fi o prioritate a mandatului său și că un sistem performant presupune: un sistem preuniversitar bazat pe combinarea teoriei cu practica, un segment universitar care permite în mod real specializarea și încurajarea educației continue.

Sănătate. Iohannis mai vrea alocarea a 6% pentru domeniul Sănătății, crearea unui Plan de investiții și de sănătate susținerea tinerilor medici de a râmăne în țară prin creșterea salarizării și valorizarea lor profesională și socială.

Controversele în care este implicat

Aflat în atenția mass-mediei naționale de o perioadă scurtă de timp, după ce a devenit președinte al PNL și prezidențiabil al ACL, Klaus Iohannis a fost implicat în mai multe controverse. Pe primul loc, cea a celor șase case trecute în declarația de avere și explicațiile date pe acest s u b i e c t . Inițial, Iohannis a spus că el a investit în case pentru că nu a avut copii, afirmație care a fost speculată de adversarii săi politici. Ulterior, rugat să se pună în poziția unui profesor care a muncit o viață, dar nu a reușit să cumpere „prin muncă cinstită șase case”, Klaus Iohannis a răspuns sec: „ghinion”, afirmația sa provocând un val de revoltă. Luni seara, prezidențiabilul ACL și-a cerut scuze pentru declarația sa. O altă controversă majoră în care a fost implicat a fost cea a aproprierii sale de Dan Voiculescu, Iohannis fiind supranumit „premierul Grivco”. Într-un interviu acordat EvZ, Codruț Șereș a declarat că l-a întâmpinat personal pe Iohannis atunci când a sosit la Grivco pentru discuții cu Dan Voiculescu, în 2009. Acuzațiile au fost însă negate de prezidențiabilul ACL.

Andrei Pleșu îl susține pe Klaus Iohannis

Printre susținătorii lui Klaus Iohannis se numără actorii Victor Rebengiuc, Mihaela Miroiu, Andrei Cornea sau Alina Mungiu Pippidi. Cel mai cunoscut dintre susținătorii lui Klaus Iohannis este scriitorul și liderul de opinie Andrei Pleșu. „Voi vota, în ambele reprize, cu dl Iohannis. Și nu numai pentru că e mai bine plasat în sondaje. Îi găsesc suficiente calități ca să schimbe sunetul de fond al perioadei postelectorale. M-am săturat de clămpănitori șmecheri, de tirade demagogice, de platitudini paradiziace. Vreau alt stil! Altă muzică! Sau nici o muzică! Pariez pe laconismul decent, pe discursul nespectaculos, pe refuzul de a intra în bălăcărela în care ne sufocăm de peste 20 de ani”, scrie Pleșu. „Pentru prima oară, candidatul pentru care voi vota este omul în care am cea mai mare încredere că va face ceva bun pentru această țară. Îl voi vota pe Klaus Iohannis, pentru că este un om serios, un om care a dovedit că tot ceea ce spune face, un om chibzuit, bun gospodar, și care sunt convins că va face din România o țară mândră, o țară așa cum merită să fie România, o țară bogată și înfloritoare. Pot părea vorbe goale, astea, dar, credeți-mă, este un candidat pe care îl aștept de 50 de ani. Credeți-mă!”, a declarat, la rândul său, Victor Rebengiuc.

Cititorii „Evenimentului zilei” pot comenta ofertele electorale ale candidaților prezentați în cadrul campaniei „Uite, pentru ce îți cere votul!” la tel. 021.202.20.00 sau pe adresa offi [email protected]

Te-ar putea interesa și: