În satul Mogoşeşti, din judeţul Dâmboviţa, moartea unui membru al caravanei electorale a PDL a depăşit repede stadiul de „dramă“. Asasinul e după gratii, iar ambii candidaţi rămaşi în cursa pentru primărie continuă campania electorală pe spinarea victimei.
Gheorghe Cârstea avea 62 de ani şi trăia la celălalt capăt al satului Mogoşeşti. Oricum, undeva departe, poate chiar în afara satului, pentru că nu se poate, nu-i aşa, ca faptele acestuia să strice onoarea aşezământului. Şi da, evident, Gheorghe Cârstea era nebun. Cum altfel ar putea fi o persoană care se găseşte ca, în frumuseţe de campanie electorală, taman când trecea caravana unui candidat prin satul său, să iasă cu cuţitul din casă şi, câteva minute mai târziu, să devină ucigaşul altei persoane decât cea ochită?
S-a întâmplat în satul Mogoşeşti, comuna Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa. Finalul poveştii, pe scurt, e cam aşa: Cârstea e închis, întregul sat e la crâşma din centru, la bere, prezentând aerul unor persoane ce tocmai au descoperit leacul pentru vreo maladie incurabilă. Ce nimeni nu pare să observe însă este cum campania electorală continuă să aibă loc, pe spinarea bietului nenorocit, nebun sau întreg la cap, cum o fi fost el. Şi cum moartea unui om dezvoltă un vârtej strategic, de care fiecare dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru primăria comunei încearcă să se folosească pentru a-şi atrage voturi. CONTRACANDIDAŢII Moara comunală, centru de comandă
Adrian Cruceru, membru PDL, fost primar, până în 2004, al comunei Dragomireşti, şi liderul caravanei electorale transformate în dric, s-a închis în el după nefericitul incident. Atât de profund, încât practic a dispărut şi fizic dintre alegătorii săi. Nu înainte însă de a lansa câteva ipoteze de lucru. 1. Atacatorul său era nebun. 2. Atacatorul său era pus de primarul PSD-ist să-l şicaneze. 3. Întregul incident este o conspiraţie politică menită să-l scoată din cărţile pentru primărie.
Toate aceste detalii, desigur, nu au fost prezentate „în direct“, ci răspândite printre oamenii din comună. Cruceru s-a baricadat în casa aşezată la o margine a localităţii, construită la etajul morii din comună.
„Ce fel de om poate fi ăsta?“
La cealaltă extremă, actualul primar al Dragomireştiului, PSD-istul Dragoş Vlădulescu, umblă prin sate bezmetic, într-o stare ce mimează câteva cafele şi băuturi energizante, consumate simultan. Salută toţi oamenii, chiar şi pe cei care nu-l cunosc, şi le strigă: „Curaj! Acum e momentul!“. Caută prin agenda telefonică numerele tuturor persoanelor ale căror poveşti, unele de câţiva ani, i-ar putea fi folositoare în situaţia dată. Fiecare părticică din comună a devenit un loc încărcat de un simbolism aparte: lupta binelui cu răul, a lumii cu întunericul.
„Aici facem o extindere de gaze. Domnul Cruceru a venit ieri şi le-a zis că dacă iese el întrerupe lucrarea. Dumnezeu ştie de ce. M-au rugat oamenii din satele astea. Îmi ziceau, «domn’ primar, faceţi ceva, să nu cumva să iasă ăsta că ne nenoroceşte!». Uitaţi, aici vrem să facem dispensar. Am auzit că a zis prin comună că-l dărâmă. Spuneţi şi dumneavoastră, ce fel de om poate fi ăsta?“, se lamentează actualul edil.
Cât despre moartea membrului PDL, ucis în timp ce încerca să-l dezarmeze pe Gheorghe Cârstea, două cuvinte, însoţite de o privire scurtă spre casa contracandidatului: „Aici se adunau să plece în campanie. Dacă s-or mai aduna. Adică, ce vreau să zic, dacă or mai avea suflet să mai facă campanie după asta“.
"Ce dacă a murit cineva? Nu contează, oricum fiecare votează tot cu cine vota şi până acum. Oricum, nouă nu ne-au dat, în campanie, decât nişte afişe şi nişte şorţuri urâte la femei." - Marin Gheorghe, locuitor Mogoşeşti
POVEŞTILE COMPLEMENTARE
Alergat cu tractorul şi dată cu capul de masă Şi cum n-ar mai fi campanie electorală fără povestirile compromiţătoare la adresa „celuilalt“, incidentul de duminică e un pretext perfect pentru oleacă de mizerie scoasă de sub preş. Domn’ primar Vlădulescu simte oportunitatea şi, cum contracandidatul e de negăsit, ne invită să aflăm adevărul despre cum este în realitate domnul Adrian Cruceru, zis şi „Adi“. „Este o persoană violentă, urlă la oameni, îi bate.“ Exemplificarea este făcută la faţa locului, după două telefoane scurte. „O să aflaţi adevărul despre Nicu Briceag şi despre o doamnă dată cu capul de masă de Cruceru.“
Potrivit folclorului local, Nicu Briceag ar fi fost alergat de Cruceru cu tractorul pe câmp pentru că ar fi îndrăznit să-şi ceară pământurile înapoi. Teoria nu poate fi însă verificată, domnul Briceag fiind plecat la şpriţ.
Doamna bătută (foto dreapta) este o creatură demnă de toată compasiunea. Speriată foc, când se trezeşte cu ziariştii şi primarul prin gospodărie, murmură rapid o poveste memorată ca la şcoală, care se încheie cu „şi m-a dat aşa, pac, cu capul de masă. M-a durut destul de tare“.
Mulţumit nevoie-mare că „oamenii au curaj şi spun adevărul“, primarul Dragoş Vlădulescu se retrage în „căsuţa“ sa, de mărimea unui abator. Iar în Mogoşeşti oamenii îşi spală amarul şi ruşinea de a fi consăteni cu un criminal cu câteva beri aruncate pe gât la crâşma din centru. ANCHETĂ Asasinul: „Nu am avut nimic cu acest om...“
Acuzat de omor calificat, începând de ieri, Gheorghe Cârstea, în vârstă de 62 de ani, îşi va petrece după gratii primele 29 de zile din pedeapsa de 25 de ani de închisoare care-l aşteaptă după crima comisă. „N-am avut nimic cu acest om, pur şi simplu mi-a ieşit în faţă şi s-a întâmplat... Ne-am luptat pentru că a încercat să-mi smulgă din mână cuţitul şi nu ştiu cum l-am lovit. Eu aveam o problemă cu primarul“, le-a declarat Cârstea anchetatorilor. Surse judiciare au precizat că singura sa nemulţumire era legată de faptul că, în urmă cu aproximativ cinci ani, fostul primar şi, totodată, candidat al PDL la postul de edil-şef al comunei, ar fi împroprietărit abuziv o persoană cu un teren agricol al familiei Cârstea. „De atunci, bărbatul se judecă cu acea persoană şi cu primăria. De fapt, ne-a declarat că, duminică, a încercat doar să-l sperie pe primar, dar situaţia a degenerat când victima, Anton Nedelcu, de 68 de ani, a încercat să-l dezarmeze“, au adăugat aceleaşi surse. TĂRICEANU FACE APEL LA CALM „Bătălia politică nu se dă cu pumnul“ Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a cerut ministrului de interne, Cristian David, să ia măsuri mult mai drastice, pentru ca ordinea publică să fie respectată în timpul campaniei electorale. „În campania electorală, bătălia nu se dă cu pumnul, bătălia se dă cu proiecte şi idei“, a spus ieri premierul. Acesta a făcut apel la puterea liderilor politici care ar trebui să transmită membrilor şi simpatizanţilor formaţiunilor lor un mesaj prin care să le ceară să ducă o campanie în limitele civilizaţiei şi cu argumentele ideilor. (Mihaela Dincă)