O campanie anticorupție a fost lansată în Republica Moldova cu sprijinul Asociației Presei Independente și cofinanțat de Uniunea Europeană.
„Orice instituție de învățământ superior are responsabilitatea publică să respecte politicile de echitate și etivă universitară. Atunci când este suspectat un caz de corupție, favoritism, sau orice alt act conex corupției, este important să comunicăm acest fapt administrației instituției: rector, prorector, decan, șef de catedră sau altă persoană de încredere”, spune sefa compartimentului juridic al Ministerului Educatiei si Stiintei, Rodica Braguța.
Campanie anticorupție în învățământ
Este răspunsul la întrebarea unei campanii contra corupției din instituțiile de învățământ: Ce ar trebui să facă un elev dacă este subestimat pe nedrept la o materie și/sau i se sugerează că ar fi bine să-și „pună recunoștința în cainet” și să îl lase apoi „pe biroul profesorului”?
Campania se bazează pe un videoclip, produs de Asociația Presei Independente (API), care spune povestea unei studente care tocmai a intrat la universitate, s-a mutat din orașul natal pentru a studia, studiază din greu și petrece „mult timp în bibliotecă”.
La un moment dat, fata observă că la unele materii colegii ei, care „nu pun atât de mult efort și timp” în pregătire, primesc „aceleași note”.
Un coleg o sfătuiește „să nu-și piardă timpul”, ci pur și simplu „să lase 200 de lei în cainetul de notițe” și „să-l pună pe biroul profesorului”. Apoi, potrivit tânărului, totul va merge de la sine. Dar fata refuză în ultimul moment și vrea să obțină „evaluarea ei singură, fără a înșela”.
Variantele studenților
Printre variante de sesizare a corupției, campania indică:
- contactarea conducerii instituției de învățământ;
- trimiterea unei plângeri la adresa de e-mail a universității/departamentului;
- apel la linia telefonică națională anticorupție (0800 55555).
Cine finanțează campania anticorupție
Videoclipul a fost realizat cu sprijinul proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională (GIZ).
Partenerul de proiect este Asociația Presei Independente, care implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și dezvoltarea de soluții digitale pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției”.