Editura Evenimentul si Capital

Campania pentru europarlamentare se apropie de final. România a ratat din nou ocazia de a dovedi că nu-i Babuinia. România lui Cristoiu

Autor: | | 6 Comentarii | 4456 Vizualizari

La Nisa fiind chiar în toiul campaniei pentru europarlamentare, am urmărit la televiziunile franceze dezbaterile pro și contra despre Uniunea Europeană. Altfel spus, dezbaterile în care toți candidații, indiferent de culoarea politică și chiar indiferent de poziția lor față de Bruxelles, au intervenit pentru a-și preciza poziția în legătură cu proiectul european.

Unii pledau pentru mai multă Europă, în sensul unei Uniuni Europene transformate într-o Federație. O Federație în care prerogativele puterii centrale să crească infinit în timp ce prerogativele țărilor membre s-ar reduce pînă la dreptul doar de a se numi ca și pînă acum. Alții pledau însă pentru mai puțină Uniune, nu în sensul de dispariție a proiectului, cum caută să ne convingă fata în casă a Birocraților de la Bruxelles, președintele României, Klaus Iohannis, ci în cel de mai multe prerogative acordate țărilor membre.

Dacă ar fi să optez între cele două tabere, aș opta pentru cea care pledează în favoarea unei mari independențe a țărilor membre. Cunosc întreaga dispută din lagărul socialist în legătură cu prerogativele instituțiilor supranaționale, precum CAER. Dincolo de faptul că unitatea și frățietatea țărilor socialiste alcătuiau un slogan prin care Moscova își impunea dominația asupra întregului Lagăr, viața a demonstrat că popoarele nu sînt la fel, că pînă la amestecul de rase fiecare țară își are specificul ei, și că în aprecierea legilor dintr-o țară trebuie să ții cont și de trecutul ei. România, de exemplu, avea un puternic trecut naționalist. Moscova era dușmană de moarte a acestui naționalism, folosit de ea, mai ales în anii staliniști, ca o acuzație care putea duce chiar la închisoare sau lichidare, ca în cazul lui Lucrețiu Pătrășcanu. Sînt convins că la fel stau lucrurile și în Uniunea Europeană. Desigur, cetățenii UE, ca locuitori ai continentului, au căpătat mai multe note comune, dar asta nu poate fi considerată o transformare a tuturor cetățenilor din țările membre în simpli cetățeni europeni. Ei sînt mai întîi francezi, nemți, spanioli, români și după aceea europeni. Între cele două esențe nu poate fi conflict. Sîntem mai întîi români, după aceea, europeni, așa cum sîntem mai întîi europeni, după aceea cetățenii ai Planetei. E de fapt esența Europei. Un continent al diversității. E ciudat că aceeași oameni care pledează pentru dispariția diversității naționale în UE sînt adepții crunți ai păstrării diversității în cazul imigranților. S-a vorbit mult despre viziunea de la Bruxelles asupra Justiției din România. Teoretic, occidentalii au dreptate. Justiția trebuie să fie independentă pînă acolo încît să facă și abuzuri. La fel și în cazul presei. Presa nu trebuie controlată de nici o altă putere. Ea se autoreglează. O fi asta în Occident. Specificul unei țări ca România face însă ca Justiția să aibă la rîndul ei nevoie de un control. Asta deoarece magistrații noștri n-au tradiția celor din Occident. Am dat mereu drept exemplu consilierii municipali. Pentru cei din Occident, consilierii municipali sînt cei care trebuie să administreze totul. Da, dar una e să fii consilier la Hamburg, cînd ai în față un trecut de consilieri pricopsiți, cu onoare de negustori, și alta e să fii consilier într-un oraș românesc avînd în față nevoia de îmbogățire.

Toate dezbaterile din Occident indiferent de poziția față de proiectul european au drept esență pledoaria pentru reforme. Pentru reforme urgente, corespunzătoare semnalelor date de real. Pentru ca aceste reforme să aibă loc, trebuie să recunoști problemele UE. Aceste probleme există. Aceste probleme sînt percepute tot mai acut de tot mai mulți cetățeni ai UE. Toate dezbaterile din Occident scot în evidență problemele grave ale UE și avansează soluții. Participarea liderilor politici din fiecare țară la dezbaterea despre soarta proiectului european e nu numai un drept, dar și o datorie. UE e un proiect comun tuturor țărilor, atît celor din Vest, cît și celor din Est. Condiția de cetățean membru al UE impune ca datorie participarea la marea dezbatere despre Proiectul European.

Pentru aceasta, pentru a folosi europarlamentarele, ca să-ți spui părerea despre problemele Uniunii Europene, trebuie să ai conștiința unui cetățean european în toată plinătatea cuvîntului.

Am urmărit și urmăresc dezbaterile electorale de la noi.

Cu o singură excepție, Traian Băsescu, nici un lider, nici un candidat nu abordează de pe poziții egale cu cele ale politicienilor din Vest problemele Uniunii Europene.

Toți ceilalți evită să se pronunțe.

Klaus Iohannis e președintele României. Se presupune că, asemenea lui Traian Băsescu, a cunoscut pe Birocrații de la Bruxelles, pe liderii marilor puteri europene, și ca oameni, că știe problemele UE din interior de la cele mai înalte nivele. Cu toate acestea în campania pentru europarlamentare Klaus Iohannis s-a manifestat și se manifestă ca ultima slugă a Birocraților de la Bruxelles. Nu numai că n-a cutezat a ridica o problemă, o singură problemă a UE de la ora actuală, dar mai mult s-a manifestat ca propagandist ieftin al Uniunii. Cartea sa, din care face o nouă afacere financiară, cum s-a întîmplat și în cazul cărților anterioare, e din punct de vedere al conținutului o broșură de popularizare a Uniunii la nivel de Wikipedia. El însuși recunoaște la întîlnirile cu cititorii de fapt cu activiștii PNL, aduși cu convocatorul nu pentru a-l asculta, ci pentru a-i cumpăra cartea, c-a scris-o nu pentru a exprima prin ea un punct de vederea original asupra proiectului european, pentru a arăta Europei cum văd românii problemele cu care se confruntă UE și ce soluții s-ar degaja pentru a salva proiectul, pentru a-l face mult mai friendly cu cetățenii din țările membre, ci pentru a face propagandă în favoarea UE. Potrivit președintelui României, UE n-are nici o problemă. La Ploiești, la lansarea cărții, el s-a lansat într-o mie și una de temenele la poalele UE.

„Uniunea Europeană, ca să fim foarte exacţi, are rezultate fenomenale.” Invocă unii probleme ale UE, cărora trebuie să li se răspundă prin reforme?

Cine este, de fapt, nevasta lui Dan Barna. Suma IMENSA pe care o castiga sotia liderului USR pe luna. Ce legatura are cu Viorica Dancila

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI