Campania pentru europarlamentare va fi "pe bani"

Toţi candidaţii care vor participa la alegerile din acest an pentru Parlamentul European vor fi nevoiţi să plătească pentru toate apariţiile în cadrul emisiunilor electorale de la posturile de radio şi televiziune private.

Decizia, publicată sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă în Monitorul Oficial,  a fost anunţată în cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Naţional al Audiovizualului de către preşedintele Răsvan Popescu.

Potrivit preşedintelui CNA, Ordonanţa a preluat prevederile din Legea alegerilor generale, în baza căreia s-a desfăşurat şi campania electorală în audiovizual pentru alegerea Parlamentului României, în toamna anului trecut.

"Ordonanţa vine cu principiile din Legea alegerilor generale, pe care le aduce şi la alegerile europarlamentare, inclusiv ideea tarifului unic, pe emisiune şi pe unitate de timp. Deci va trebui să ne pliem decizia noastră pe această Ordonanţă. Alte noutăţi majore nu sunt, pentru noi este important să analizăm ceea ce a funcţionat poate mai puţin bine în trecut şi să încercăm să corectăm acest lucru", a declarat pentru Mediafax Răsvan Popescu.

Acesta a ţinut să sublinieze că, spre deosebire de campania trecută când ştirile electorale erau separate de corpul principal al bletinelor de ştiri, acest lucru nu va mai fi permis la alegrile europarlamentare.

"Unul dintre punctele asupra căruia ne vom concentra îl reprezintă emisiunea de ştiri, în care, în campania trecută, au fost separate ştirile electorale de corpul principal al buletinelor de ştiri, ceea ce, probabil, de această dată nu vom mai face. O ştire este o ştire indiferent dacă are ca obiect un aspect electoral, care ţine de întâlniri cu alegătorii, programe, sau dacă priveşte orice alt fapt divers. Pe de altă parte, data trecută ne-am lovit de prezenţa unor materiale direct de la partide, difuzate ca ştiri electorale, ceea ce ne punea în dificultate ca telespectatori. Nu mai ştiai când este vorba de un material realizat de un post de televiziune sau radio cu obiectivitatea obligatorie pentru jurnalist şi când asistai la un material de propagandă electorală a unui partid. Astea sunt aspecte pe care vom încerca să le rezolvăm mai bine de această dată", a mai spus Popescu.

Grupul care va lucra pentru elaborarea Deciziei Consiliului privind principiile şi regulile de desfăşurare a campaniei electorale pentru organizarea alegerilor europarlamentare în audiovizual va fi condus de către vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei. Din componenţa acestei comisii fac parte Gelu Trandafir, Grigore Zanc, Narcisa Iorga şi alţi specialişti din CNA.

Această măsură nu este o premieră pentru sistemul electoral din România. Ea a fost aplicată şi în 2008, în cazul campaniei pentru votul uninominal.