CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Unitate de interes național, ucisă de birocrație și anti-românism. Cercetătorii români cer sprijinul președintelui Klaus Iohannis pentru salvarea Institutului Cantacuzino

Studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București au protestat sâmbătă a doua oară împotriva desființării Institutului Cantacuzino. Angajații institutului se plâng de guvernanții care amână luarea măsurilor necesare și vor protesta marți, din nou, cerând sprijinul președintelui României, Klaus Iohannis.

Studenții au protestat, sâmbătă, a doua oară împotriva desființării Institutului Cantacuzino. „Ne-am reîntâlnit pentru a trage un nou SEMNAL DE ALARMĂ. Și vor mai tot urma până ne vom atinge obiectivul: salvarea și funcționarea Institutului Cantacuzino pentru țară și pentru noi.”, au notat protestatarii pe Facebook. Pagina a fost special creeată pentru a atrage un semnal de alarmă și a salva de la desființare Institutul de seruri și vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”, înființat legal în 1921, dar pornit încă din 1901 ca Laborator de Medicină Experimentală, creat și condus de profesorul Cantacuzino.

Lanț uman pentru a salva vieți în țară

Îmbrăcați în halate albe și cu tricolorul la braț, zeci de studenți au protestat în fața Institutului. „Pentru că nu vrem să plecăm din România, vrem să profesăm aici, să salvăm vieți AICI. Dorim să facem cercetare şi să predăm pe aceste meleaguri. Ne vom lupta pentru aceasta: pentru noi, dar şi pentru voi. Continuăm!”, au strigat studenții, încercând să trezească adormitul spirit civic al indivizilor care formează așa-zisa „societate civilă”.

Managerul demisionar Adrian Onu spune că rezolvarea crizei în care se află Institutul pe care l-a condus nu a trecut de faza declarativă. „Se discută tot felul de soluții și se analizează compatibilitatea lor cu legislația europeană. Întotdeauna sunt riscuri, așa e și acum, se tem că o să vină cineva să-i ia la întrebări. (...) Este păcat că o instituție de structură, cum e unitatea noastră, care poate să dezvolte know-how, să instruiască oamenii și să asigure securitatea sănătății publice, este văzută ca o instituție comercială”, este de părere Adrian Onu. Acesta atrage atenția asupra faptului că într-o asemenea stare de incertitudine în care a fost adus Institutul, riscă să piardă și profesioniștii de calibru pe care se bazează în readucerea unității la rangul de „perlă a medicinii românești”. „Starea de spirit a angajaților e destul de proastă. Foarte mulți oameni care chiar erau atașați nu mai rezistă, cei pe care mă bazam pentru o situație limită, încep să plece. Și așa am fost obligați să-i scoatem la pensie pe unii dintre cei mai buni, pentru care încercăm să găsim soluții să rămână colaboratori”, a declarat Adrian Onu, pentru „Evenimentul zilei”. Cei mai mulți angajați ai Institutului au salarii de 740 de lei, net. Un cercetător tânăr, care promite, ajunge să ridice 1.100 de lei salariu, iar unul mai avansat doar 1.400, mai explică Onu.

Ultimul strigăt, către președinte

Angajații Institutului vor protesta marți, între orele 10.00 și 13.00, în fața Statuii Leu, de lângă Palatul Cotroceni, potrivit liderului de sindicat dr. Marin Toader. „E un protest autorizat, în timpul căruia vom face o petiție pe care o s-o depunem la Președinție. Probabil acesta o să fie ultimul nostru strigăt! Dacă nici Președinția nu ajută într-un fel sau altul, dacă opinia publică nu se va sesiza că vor rămâne fără o perlă a Sănătății, Institutul va muri!”.

Nota redacției: Klaus Iohannis nu o să-i audă fiindcă este plecat în Portugalia.

Angajații Institutului, duși cu vorba de comisia interministerială: nici o întâlnire în două luni!

„Va fi o problemă mare dacă nu reușim să relansăm partea de testări pentru producția vaccinului. Dacă acest lucru nu se întâmplă într- o lună, maxim două, nu vom mai redeschide deloc, Institutul se va închide, pentru că există reglementări foarte clare cu privire la cât timp nu poți să produci și cât timp mai poți avea autorizația. Toți timpii trebuie respectați!”, a declarat pentru „Evenimentul zilei”, managerul demisionar Adrian Onu.

FOTO: Adrian Onu

Se trage de timp până se schimbă guvernarea...

„Dacă vor mai întârzia pachetul legislativ prin care să asigure și scutirea de datorii și finanțarea necesară, mai rezistăm maxim o lună. Noi pierdem oameni și din cauza incertitudinii! Dacă e ceva clar, strângem din dinți și mergem mai departe!”, a mai precizat Adrian Onu. Vizibil dezamăgit de felul în care decurg lucrurile, de discrepanța majoră între declarațiile publice și fapte (inexistente), Adrian Onu crede că membrii Guvernului Ponta evită, de frică, să salveze „o perlă” a medicinii românești. „Oficial, ni se spune că se încearcă salvarea Institutului, neoficial versiunea pe care o simt eu nu pot să v-o spun: că se trage de timp până se schimbă guvernul sau că guvernul nu mai are aceeași susținere parlamentară...”, ne-a spus Adrian Onu.

Liderul sindicatului angajaților de la Institut, dr. Marin Toader, este de părere că guvernanții doar se prefac de ochii lumii că încearcă să salveze instituția. „Avem din 28 ianuarie un ultim memorandum semnat și trebuia să avem întâlnire cu celebra comisie interministerială, după ce am protestat la Guvern. Într-o sâmbătă, apoi ne-au amânat pe luni și, tot așa, nu ne-am mai întâlnit niciodată! (...) Cei care orânduiesc treburile în țara asta au tras concluzia ce se va întâmpla cu Institutul: va muri! Acum e în moarte clinică!”, ne-a mai spus liderul de sindicat.

Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!

Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la email doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau pe adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București – pentru ,,Medicul de Gardă”.