Românii nu vor mai merge direct la spital când se îmbolnăvesc, ci în policlinici. Pentru că fondurile sunt limitate, pot fi consultaţi şi peste şase luni. Cazurile urgente vor avea însă prioritate.
Bolnavii obişnuiţi să bată doar la poarta spitalelor se vor trata de acum în ambulatorii. Aproximativ 70% din cazurile de boală ar trebui să fie rezolvate acolo, după introducerea noului pachet de bază, din aprilie. Avantajul e că spitalele vor fi degrevate de cheltuieli şi pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să-şi cumpere medicamentele. Accesul se va face însă în baza unor liste de aşteptare, în funcţie de urgenţa cazului. În paralel, trebuie să crească şi finanţarea pentru acest sector, care e la pământ.
Clasificarea bolilor, după gravitate
În total, peste 150 de proceduri, de la examinarea fundului de ochi, până la colonoscopii sau biopsii, vor fi efectuate în ambulator. Adică în policlinicile integrate ale spitalelor sau în cabinete individuale. Astfel, se vor face economii de 1 miliard de lei pe an, a declarat recent ministrul Eugen Nicolăescu. Accesul pacienţilor nu se va mai face pe principiul "primul sosit, primul servit", ci în funcţie de gravitate. Vor exista trei tipuri de consultaţii: A (20 de minute), B (40 de minute) şi C, multidisciplinară, ce se acordă o dată pe an bolnavilor cu mai multe afecţiuni. Ca prioritate, vor exista trei niveluri: 1 (semiurgent), 2 (intermediar) şi nivelul 3 (de rutină). Dacă pentru cazurile de nivel 2, lista de aşteptare nu se poate prelungi mai mult de 28 de zile, pentru cele de nivel 3, se poate aştepta şi jumătate de an. În acest moment, nu se ştie care sunt bolile care suportă amânare şi care sunt cele ce impun tratament imediat.
Pachetul e un pas bun, deşi nu perfect, susţine dr. Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator. Acesta spune că măsurile ar putea supraaglomera policlinicile, al căror număr e deficitar în provincie. "Ambulatoriile integrate ale spitalelor ar putea folosi dotările unităţii, însă în ceea ce priveşte fostele policlinici, în unele există dotare, în altele nu".
Confuzie la triaj
Investiţiile în aparatură vor putea fi făcute doar printr-o finanţare corespunzătoare. În prezent, statul alocă pentru o consultaţie în ambulator în jur de 20 de lei. Referitor la listele de aşteptare, Alexandrescu susţine că ar putea genera confuzii. "Nu ai de unde să ştii dacă cel care îţi intră pe u