X

Campania „Medicul de Gardă”. Ministerul Sănătății amână lista de compensate pentru 2015, pacienții răspund cu un val de procese

Autor: GetaNeacsu / Data publicarii: 25-06-2014 00:06

Noua listă de medicamente gratuite și compensate, pe care românii o așteaptă din 2008, nu va fi gata nici în acest an. Singura șansă a bolnavilor care au nevoie de terapii noi sunt instanțele.

Ministerul Sănă­tății a postat în dezbatere publică metodologia după care va fi realizată noua lista de medicamente gratuite și compensate. Pe lângă faptul că pentru fiecare medicament se reiau procedurile și e nevoie de o mulțime de rapoarte, se introduce un mecanism de negociere cu producătorii de medicamente care aduce economii, însă complică sistemul.

Economii prin negocieri cost-volum

„Se aprobă documentația care trebuie depusă de solicitanți la  Agenția Națio­nală a Medicamentului în vederea evaluarii propunerii de includere a unui DCI nou sau a unei indicații noi pentru un DCI compensat în Lista cu DCI ale medicamentelor de care beneficiază asigurații”, se arată într-un ordin postat pe site-ul MS, în care se detaliază actele ce trebuie depuse.

Producătorii de medicamente ieftine sunt  de părere că noile liste vor aduce economii. „Pe vechea listă, nu se ținea cont de câți bani costă totul. Erau incluse medicamente foarte scumpe care aveau deja echivalente cu aceleași indicații și efecte”, comentează președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoș Damian.

Cât despre contractele cost-volum, gândite să aducă economii, acestea funcționează cu succes în multe țări europene, însă nu sunt tocmai simplu de implementat. „Este un fel de achiziție publică – de exemplu, un producător se angajează să livreze în loc de 300 de cutii cu medicamente 400, iar statul să plătească pentru 300”, mai explică Damian.

Scopul: să nu se plătească nimic în acest an

Nu la fel de încântați sunt pacienții și reprezentanții acestora. „Ar fi putut ca aceste negocieri cost-volum să le lase pentru mai târziu și să urgenteze aprobarea listei de compensate. În acest ritm, nu vom avea în luna octombrie 2014, cum s-a promis, listă nouă, ci, în cel mai bun caz, la începutul anului viitor. Fac tot ca să nu plătească în acest an, fiindcă nu au bani”, comentează și președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

În replică, pentru a grăbi accesul la terapii noi, toate asociațiile de pacienți pregătesc procese cu statul. „În acest moment, avem 30-40 de cazuri.  Vom bloca instanțele. Avem atât pacienți care au nevoie de tripla terapie pentru hepatită, cât și diabetici care nu mai răspund la tratamentele actuale disponibile la noi, sau pacienți cu boli de inimă care au nevoie de anticoagulante”, detaliază Vasile Barbu.

De asemenea, reprezen­tanții pacienților spun că au în pregătire campanii publice prin care vor îndemna bolnavii să li se adreseze pentru  acțiuni în instanță. „Am contactat avocați care îi vor reprezenta gratuit, iar ministerul și casa de sănătate vor achita cheltuielile de judecată”, mai spun reprezentații pacienților.

"Vom de­clanșa ample acțiuni în instanțe. Nu au cum să căștige. Avem temei legal, nicio instanță nu o să spună: «Mori, Guvernul nu are bani»”.
Vasile Barbu,  Asociația pentru Protecția Pacienților