CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Guvernul vrea să le ia bolnavilor tratamentul câștigat în justiție

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a făcut recurs în procesul în care șapte bolnavi de cancer și-au obținut dreptul la tratament gratuit. Avocatul care îi reprezintă pe pacienți spune însă că șansele de câștig sunt minime.

Judecătorii Curții de Apel București le-au dat câștig de cauză, miercuri, celor șapte bolnavi de cancer și artrită, cărora statul nu le decontează singurul tratament care funcţionează în cazul lor. Magistrații au dat o ordonanță președințială, prin care obligă autorităţile să le asigure medicamentul, până la soluționarea procesului. Guvernul, prin CNAS, a făcut însă recurs.

Alma, 37 de ani, din Ploiești, este unul dintre bolnavii care au primit cu bucurie vestea. Calvarul ei a început în urmă cu mai bine de un an, când a observat că o aluniță a început să sângereze. A fost diagnosticat ă cu melanom și supusă unei operații, după care a urmat un tratament agresiv cu Interferon, care nu a ajutat-o, ajungând la metastaze.

„Era la pat, acum merge”

„A făcut analize genetice, în țară și în Turcia, care au confirmat că singurul tratament recomandat nu e compensat și costă vreo 10.000 de euro pe lună. Am fost ajutați să-i strângem de societatea unde lucrez, rude, prieteni, sponsorizări, dar am ajuns la fundul sacului”, ne-a povestit tatăl pacientei, Nicolae Bobe. După prima lună de tratament, rezultatele au fost vizibile. „Era la pat, iar acum merge, mănâncă. Au dispărut din ganglioni, iar unii s-au redus. Am auzit de recurs, dar vom merge mai departe”.

Avocatul pacienților, Dan Cimpoieru, spune că motivele invocate în instanță se referă la dreptul la viață al omului, obligație înscrisă atât în Constituție, cât și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. La noi, nu a mai fost actualizată lista de compensate de șase ani, iar tratamentul pentru care pacienţii se luptă este decontat inclusiv în Bulgaria, din vara trecută. Avocatul crede că șansele de câștig sunt maxime. „Oficialii suțin că nu au cadru legal pentru a le oferi tratamentul, însă tot ei erau obligați să îl creeze”. Dacă va fi admis recursul CNAS, pacienții vor pierde dreptul la tratament. Dermatologul Mihaela Leventer spune că medicamentul respectiv, deşi nu vindecă boala, „le creşte șansele de supraviețuire de la 6 luni la 5 ani”. În această situație se află 155 de pacienți români, care au teste genetice făcute din banii lor.