Schimbarea șefului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și a procedurii de distribuție va tergiversa, cel mai probabil, implementarea cardului național de sănătate.
Românii mai au de așteptat până să meargă la medic cu cardul. Deși oficialii dau asigurări că, de la 1 ianuarie 2015, orice serviciu va fi validat cu „buletinul de pacient”, proiectul e încă în aer. Pe lângă faptul că nu au fost tipărite toate documentele, nu se știe nici cum vor fi distribuite către asigurați. După ce variantele cu medicii de familie și Poșta au căzut, oficialii au hotărât să organizeze licitații, procedură ce se poate întinde și pe un an.
În plus, ieri a fost numit un nou șef la Casa Națională de Asigurări de Sănătate -Vasile Ciurchea -, ceea ce ar putea însemna alte reguli. Prevăzut în lege încă din 2006, cardul e cel mai amânat proiect din istoria sistemului, iar interesele ca acest instrument de prevenire a fraudei să nu fie implementat sunt majore.
Obstacolele cardului
Până acum, au fost tipărite 11,5 milioane de carduri, iar CNAS a anunțat că distribuția lor se va face de către un operator de servicii poștale, desemnat în urma unei licitații. Costurile trec de 37 de milioane de lei și vor fi suportate din Fondul de asigurări. Cardul va fi distribuit la domiciliu, iar dacă titularul nu va fi găsit acasă de două ori, va fi predat casei de care aparțin. Oficialii estimează că, de la 1 ianuarie 2015, cardul va fi deja funcțional. Frumos în teorie, greu în practică, susțin însă experții, care cred că se încearcă o nouă amânare.
„Cardul a fost testat tehnic în ultimii doi ani, s-a dovedit funcțional, iar toate motivele aruncate până acum în spațiul public au fost doar pretexte de amânare. Nu există voință politică, nimeni nu spune concret că vrea să ducă la capăt proiectul, iar instabilitatea de la nivelul conducerii sistemului, din ultimii doi ani – patru președinți de CNAS și patru miniștri – înseamnă o lipsă de continuitate a proiectelor. Cardul ar trebui să fie o prioritate națională, orice zi de întârziere înseamnă milioane de euro pierdute. E clar că banii proveniți din fraudă se scurg către politic”, atenționează fostul șef al CNAS, Lucian Duță. Acesta e sceptic cu privire la termenul de 1 ianuarie 2015. „Nu pot fi atinși toți pașii: până se stabilește distribuitorul, până se cumpără cititoare, apoi, câteva luni, trebuie să lași sistemul să funcționeze în paralel ca să vezi dacă mai trebuie upgradat... E o altă minciună. S-au spus multe lucruri, că sistemele informatice nu funcționează, când ele sunt premiate internațional, ba că acest card e instrumentul Diavolului, ce propagandă mai mare decât asta?”
Vasile Barbu, preșe din tele Asociației pentru Protecția Pacienților, consideră că distribuția prin curier sau prin poștă e o risipă. „Ar trebui eliberate prin primării, prin serviciile de evidența populației, doar în anumite localități izolate s-ar impune trimiterea prin poștă. Sunt primării la sate unde secretarul taie frunza la câini”.
Cine este noul șef al CNAS
Premierul Victor Ponta l-a numit, ieri, pe Vasile Ciurchea, în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Până la 17 iunie, acesta fusese membru în Consiliul de Administrație al instituției. Conform aceleiași decizii, Radu Țibichi, numit la șefia CNAS în martie, nu mai exercită aceste atribuții. Vasile Ciurchea a mai condus CNAS în perioada februarie 2007 - ianuarie 2009, fiind înlocuit de premierul de la acea vreme, Emil Boc, cu profesorul Irinel Popescu. Înainte de a fi numit în 2007 la conducerea CNAS, Ciurchea a fost, printre altele, director la Agenția Națională de Programe din Ministerul Sănătații și director general al CNAS.