Situaţia cea mai dramatică se înregistrează în Suceava, unde sunt arondaţi pentru tratament aproape 200 de persoane infectate cu HIV. "70 – 80 la sută dintre ei au fost îmbolnăviţi în anii 90, în spitalele publice", povesteşte Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Suceava, care reprezintă interesele localnicilor infectaţi cu HIV. În lipsa tratamentului, bolnavii sunt condamnaţi la moarte.
Trataţi cu rămăşiţe de prin depozite
Din decembrie anul trecut, stocurile spitalului de unde îşi luau tratamentul s-au epuizat, iar terapia antiretrovirală, care ar trebui să fie asigurată gratuit de stat, nu se mai acordă din lipsă de fonduri. "Problemele au început din decembrie, când medicaţia a fost asigurată parţial, doar pentru câţiva bolnavi, cărora li s-au dat unele medicamente, nu toate, ci numai cele care mai rămăseseră pe stoc. Ni s-a spus atunci că nu există fonduri care să acopere ultima lună din an. Acum, în ianuarie, ne-au comunicat că nu au venit fondurile pentru 2014. Este o bătaie de joc. La această oră, 90% dintre seropozitivi au întrerupt complet tratamentul. Riscul să dezvolte boli grave pe fondul imunităţii scăzute e foarte mare", a mai declarat preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Suceava.
"În acest moment, sunt la Direcţia de Sănătate Publică şi încercăm să găsim cu doamna contabil o soluţie pentru a cumpăra rapid medicamentele necesare. Nu înţeleg însă de ce sunt probleme doar în zona asta a ţării", comentează coordonatorul de program dr. Corina Stănescu.
Lipsa medicamentelor anti retrovirale au reclamat şi medicii din Timişoara, Dâmboviţa şi Botoşani, conform preşe dintelului Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA, Iulian Petre. "Sunt şi situaţii în care s-au făcut comenzi, însă medicamentele sunt blocate în Bucureşti, din cauza viscolului", ne-a declarat acesta.
Fără filă de buget pe 2014
Şi medicii din Constanţa reclamă întârzieri în furnizarea medicamentelor. "Nu ni s-a dat fila de buget pe 2014, aşa că nu putem face comenzi", ne-a declarat Halichidis Stela, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, care cere autorităţilor să grăbească procedurile.
Motivul întârzierilor din acest an este în strânsă legătură cu Ministerul de Finanţe, susţin reprezentanţii pacienţilor. "MF a întârziat trimiterea banilor pentru Sănătate. Din ce ştiu eu, Ministerul Sănătaţii a trimis către Finanţe toate hârtiile necesare", spune Iulian Petre.
Până la ora închiderii ediţiei, Ministerul Sănătaţii nu a trimis niciun punct de vedere faţă de situaţia reclamată de pacienţi.
Peste 570 de cazuri noi de HIV
Peste 12.000 de români diagnosticaţi cu HIV sunt în evidenţele Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România. Anul trecut, au fost depistate 577 de cazuri noi şi s-au confirmat 116 decese. Cei mai mulţi bolnavi s-au infectat din cauza sexului neprotejat (54 la sută) şi a drogurilor injectabile (30 la sută).
"Datele noastre arată că fiecare a doua persoană diagnosticată HIV seropozitiv este depistată târziu de la declanşarea infecţiei, ceea ce înseamnă că necesită imediat introducerea terapiei antiretrovirale", declara recent şeful Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Marc Sprenger. Reprezentanţii pacienţilor români reclamă faptul că multe persoane nou diagnosticate cu HIV nu fac tratament din cauza lipsei medicamentelor.

Te-ar putea interesa și: