În timp ce pacienții se sting cu zile, trei medici de la Institutul Fundeni, în complicitate cu mai mulți farmaciști, își băgau în buzunare banii destinați medicamentelor acestora.
După scandalul rețete lor false de la sfârșitul lui 2012, un alt caz de corupție a izbucnit, ieri, la Institutul Fundeni. Trei medici de la Hematologie - Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil și Aristica Poenaru - sunt suspectați că au emis 1.100 de rețete false pe numele bolnavilor, pe care le-au decontat ilegal prin rețeaua de farmacii Rețeta, prejudiciind statul cu 3,5 milioane de euro.
Cazul e cu atât mai revoltător cu cât în secția unde lucrează aceștia ajung cazuri grave de leucemii, iar nu de puține ori pacienții s-au confruntat cu lipsa medicamentelor. Tatăl unui bolnav, care a stat patru luni internat aici și care a murit recent, se declară indignat de comportamentul doctorilor suferința fiului său de 20 de ani.
Mărturia unui tată
Fraudele din ultimele luni arată că, deși sistemele informatice încep să funcționeze, abuzurile nu pot fi prevenite în lipsa cardului, atrage atenția fostul președinte al CNAS, Lucian Duță. „Sistemul informatic integrat și rețeta electronică permit emiterea unor suspiciuni când un medic prescrie foarte multe rețete, ca acum, dar nu au funcția de prevenție. Cardul e blocat de Victor Ponta”. Medicii nu sunt neapărat marii profitori, mai spune Duță, care subliniază că „e o fraudă la nivel macro, ce duce în zone influente”, iar victimele sunt pacienții.
Comorile din casele medicilor
Ieri au avut loc 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov care au vizat mai mulți medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer. Prejudiciul este estimat la 3,5 milioane de euro. Potrivit primelor date, trei medici ar fi emis 1.100 de reţete false. Doctorii sunt urmăriți penal alături de alte șapte persoane. Acuzațiile sunt de evaziune fiscală, spălare de bani și înșelăciune. În urma controalelor, care au început la ora 6 dimineața, polițiștii au descoperit în locuința unui medic 100.000 de euro, 140.000 de dolari și 250.000 de lei, în timp ce la o farmacistă au fost găsiți 100.000 de lei și 23.000 de euro. Percheziții au mai fost făcute la Spitalul Fundeni şi la lanţul de farmacii Reţeta.
Vasile Astărăstoae, liderul Colegiului Medicilor din România, a luat foc când a auzit de perchezițiile procurorilor. Președintele CMR a vă zut în acțiunea anchetatorilor o „campanie împotriva medicilor”. El s-a arătat deranjat de faptul că procurorii nu l-au informat că au început urmărirea penală față de cei trei medici. Însuși Astărăstoae este trimis de doi ani în judecată.