Caminele bucurestene, ticsite de "cumparatori"

Caminele bucurestene, ticsite de "cumparatori"

Agitatie mare ieri dupa-amiaza in jurul caminelor bucurestene.

Mii de studenti din toate colturile tarii au venit sa-si ia in primire locurile repartizate de universitati sau cumparate de la colegi „generosi”. Criza de spatii de cazare s-a facut simtita si in acest an: in complexul Regie, la toate afisierele zaceau anunturi cu specificatia „urgent” si cateva semne de exclamatie dupa. Unele dintre ele erau lipite chiar peste afisele care ii indemnau pe studenti sa nu apeleze la mijloace ilegale de a obtine locuri.

„DNA”-ul din campus nu are reclamatii

La Biroul de informare al „DNA-ului studentesc”, aflat langa terasa Maxx, tinerii au depus un numar infim de sesizari privind aranjamente. „Cei mai multi vin doar pentru a obtine informatii. Probabil, in cursul saptamanii, dupa ce se incheie cazarile, vor fi mai multe sesizari”, a spus Mihaela Mohirta, unul dintre studentii care se ocupa de biroul din Regie.

„Publicul-tinta” al biroului il reprezinta tinerii care intra in anul I de studii, precum si cei care provin de la alte universitati decat Politehnica, considerati cei mai dispusi sa ofere spaga pentru un loc. Noua explozie a chiriilor pentru garsoniere si apartamente cu doua camere este una dintre principalele cauze ale problemei.

Studenti si parinti in asteptare

Coada mare la P15, studentii se inghesuiau langa usa. Nemultumirea lor e mare: pana la ora 13.00, abia fusese repartizata o camera in tot caminul. Doua studente se instalasera pe scaunele aduse de-acasa, pe spatiul verde din fata cladirii, vorbind de-ale lor, iar cativa parinti asteptau cu portbagajul masinii deschis, sa nu se infierbante de tot mancarea.

Ceva mai incolo, lucrurile stateau cu totul altfel: in fata caminului P18 - unul dintre cele sapte renovate vara aceasta in campus -, seful de camin impartea ultimele chei. Cei care scapasera de grija locului de cazare faceau tururi intre masinile rudelor si camerele luate in primire: cate un monitor, cate un sac cu haine, cate un frigider ori chiar o masina de spalat.

„Aproximativ 90a dintre studenti si-au ocupat camerele aici. Mai sunt masteranzii si cativa  care au intarziat. Mai au insa timp, caci cererea este valabila timp de zece zile. Lumea este multumita de camere. S-a schimbat totul: termopan, mobilier, grupuri sanitare, au fost inlocuite toate instalatiile”, a spus Laurentiu Ghinea, seful caminului P18.

Cei mai agitati sunt parintii si chiar bunicii, „abandonati” prin campus, pe langa masinile pline. Eugen Posa a venit din Constanta impreuna cu nepotul. N-a vazut camera in care va fi cazat acesta, dar este convins ca nu poate fi la fel ca-n vremea studentiei lui, acum 40 de ani.

„Am facut facultatea de Agricultura, la Cluj-Napoca. Dupa ora 11.00 nu mai aveai voie sa mai intri in camin, nu era voie cu fete. Aveam camere curate, le pastram apoi luna. Cand am venit acum, nepotul a intrebat de un aspirator, ca trebuie sa-si aranjeze camera. In niciun caz nu era ca acum”, isi aminteste barbatul, privind spre coada de la intrare. Si crede ca nu e deloc lucru bun ce se intampla.

IN TARA

Criza generala in marile centre

TIMISOARA. Aproape jumatate dintre studentii Universitatii de Vest din Timisoara nu au locuri de cazare in camin. Conducerea institutiei a aprobat doar 2.800 de cereri. La Politehnica, au primit locuri toti cei 5.500 de solicitanti. 

IASI. Peste 12.000 de studenti din Iasi sunt pe cont propriu in ceea ce priveste cazarea. Cel mai mare deficit se inregistreaza la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, acolo unde au locuri in camine doar 5.700 din cei peste 15.000 de solicitanti. Universitatea Tehnica poate acoperi 65% din cereri, 2.500 de studenti ramanand fara cazare.

CLUJ-NAPOCA. Cea mai mare universitate din orasul ardelean dispune de 16 camine, insumand aproximativ 6.100 de locuri. Numarul solicitantilor a fost insa de cateva ori mai mare.

Cititi si: Studentii se intorc la cursuri

Ne puteți urmări și pe Google News