Camera inferioară a Parlamentului olandez condamnă site-ul xenofob

Camera inferioară a Parlamentului olandez condamnă site-ul xenofob

Deputaţii olandezi au adoptat ieri o moţiune care dezaprobă site-ul anti-imigraţie creat de partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, informează AFP, citând un purtător de cuvânt al legislativului de la Haga, Leon van Schie.

Moţiunea, prezentată de partidul centrist D66, de opoziţie, şi adoptată cu 94 de voturi din 150, afirmă că site-ul Partidului pentru Libertate (PVV), unde pot fi postate plângeri împotriva imigranţilor central şi est-europeni, “plasează inutil în colimator o întreagă parte din populaţie".

Moţiunea a fost votată mai ales de deputaţii creştin-democraţi, al căror partid CDA îl susţine pe primul ministru Mark Rutte, ceea ce a fost calificat drept “incoerent" de Geert Wilders, intervievat de televiziunea publică.

“Este pentru prima dată când parlamentul se exprimă în mod colectiv împotriva site-ului", a declarat pentru AFP Daan Bonenkamp, purtător de cuvânt al grupului parlamentar al D66, precizând că “noi am cerut guvernului să reacţioneze".

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentul European a adoptat, la 13 martie, o rezoluţie prin care cheamă guvernul olandez să se distanţeze de website-ul PVV, considerat discriminator şi rău intenţionat. Premierul Mark Rutte a refuzat însă să ia poziţie pe acest subiect, afirmând că site-ul este iniţiativa unui partid, nu a guvernului.

PVV, cu un program xenofob şi ultranaţionalist, asigură susţinerea parlamentară pentru guvernul minoritar condus de Mark Rutte, aminteşte agenţia franceză, preluată de Agerpres.