Calin Popescu-Tariceanu, seful guvernarii PNL-PSD-PRM-PC

Calin Popescu-Tariceanu, seful guvernarii PNL-PSD-PRM-PC

Scrutinul pentru Parlamentul European va avea loc la toamna. Ministrii PD s-au opus.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfasura abia in toamna. Tariceanu a luat aceasta decizie intr-o sedinta extraordinara a guvernului, in care presedintele Traian Basescu si ministrii PD s-au opus fara succes.

De altfel, Vasile Blaga si Monica Macovei au refuzat sa contrasemneze ordonanta de urgenta prin care s-au amanat euroalegerile. Refuzul democratilor l-a facut pe Tariceanu sa-l avertizeze pe Blaga ca "n-are decat sa fie ministru intr-un alt cabinet". Democratii raman insa in guvern si asteapta sa fie dati afara de Tariceanu.

Acest lucru s-ar putea intampla foarte curand. Liberalii radicali precum Crin Antonescu si Ludovic Orban si-au intetit presiunile asupra lui Tariceanu, ca acesta sa-i izgoneasca pe democrati in opozitie. De altfel, liderii PNL s-au intalnit aseara la guvern pentru a discuta o formula de guvern fara PD, lucru care ar fi pe placul PSD, PC si PRM.

Ne puteți urmări și pe Google News

De cealalta parte, presedintele Basescu l-a acuzat pe primul-ministru ca a format o alta coalitie cu PSD, PRM si PC, abandonand-o pe cea rezultata la alegerile din 2004.

Acuzatii reciproce Dupa decizia guvernului, Tariceanu si Basescu si-au aruncat unul altuia "vina" pentru amanarea scrutinului european. Premierul l-a acuzat pe seful statului ca "a lucrat cu mult spor si cu multa harnicie la demolarea majoritatii care s-a constituit in ianuarie 2005".

In replica, Basescu l-a acuzat ieri pe premierul Tariceanu ca, pentru a-si mentine scaunul, a format o majoritate parlamentara neconforma cu cea care s-a format dupa alegerile din 2004.

"Daca domnul prim-ministru considera ca face bine creand o majoritate PNL-PSD-PC-PRM este optiunea Domniei Sale. Este o actiune grava de mistificare politica, care are ca scop mentinerea unui om intr-un scaun", a spus Basescu. In opinia sa, premierul nu respecta principiul democratic potrivit caruia, atunci cand "nu mai ai majoritate, sa abandonezi scaunul".

Autoritatea Electorala Permanenta Ordonanta de amanare a alegerilor, contrasemnata de omul PSD

Ordonanta de urgenta pentru amanarea alegerilor va fi publicata in Monitorul Oficial fara semnatura ministrului administratiei, Vasile Blaga. Pe nota de fundamentare a ordonantei ar fi trebuit sa se regaseasca si semnatura ministrului justitiei, Monica Macovei, care a refuzat, la randul ei, sa contrasemneze documentul. 

Premierul Tariceanu a recurs la urmatorul tertip: ordonanta a fost contrasemnata de seful Autoritatii Electorale Permanente (AEP), PSD-istul Octavian Opris, fost senator. Ministerul lui Vasile Blaga a refuzat si sa initieze proiectul de ordonanta, acesta fiind asumat si insusit tot de Opris.

Potrivit legii si Constitutiei, hotararile si ordonantele se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare, in acest caz fiind vorba si despre Blaga, si despre Macovei. Totusi, acestia nu sunt singurii care au atributii in cazul desfasurarii procesului electoral, ci si Autoritatea Electorala Permanenta, care este condusa de un presedinte cu rang de ministru.

Potrivit legii, AEP asigura aplicarea unitara, in intervalul dintre doua perioade electorale, a dispozitiilor legale privind organizarea si desfasurarea alegerilor, perioada electorala fiind intervalul de timp care incepe la data aducerii la cunostinta publica a zilei alegerilor si se incheie odata cu comunicarea oficiala a rezultatului scrutinului. (Mihaela Dinca, Clarice Dinu)

Tensiuni Hilare Razboiul umoristic al Palatelor: a fost sau n-a fost sedinta de guvern?   Sedinta extraordinara a guvernului desfasurata in prezenta sefului statului a fost diferit interpretata de participanti. "Presedintele nu a participat la sedinta de guvern pentru ca aceasta nici nu a inceput inca", a comentat primul-ministru imediat dupa ce Traian Basescu a parasit Palatul Victoria. In opinia lui Tariceanu, timp de o ora, cat Basescu a stat la masa cu membrii cabinetului, a participat la o "intalnire consultativa".

Potrivit primului-ministru, adevarata sedinta de guvern a inceput la ora 12.00, cand seful statului nu se mai afla la guvern. "Am venit la o sedinta de guvern, nu la o cafea", a replicat Basescu. Acesta a relatat ca niciunul dintre membrii executivului nu avea proiectul de ordonanta pe masa.

"Probabil se mai lucra la el", a comentat seful statului. In urma consultarii tuturor celor 22 de ministri, Basescu a constatat ca noua s-au pronuntat pentru tinerea alegerilor la termen, noua au spus ca respecta decizia PNL, iar cei patru de la UDMR, desi si-au exprimat dezacordul fata de amanarea euroalegerilor, au adaugat ca aceasta chestiune este secundara in raport cu faptul ca executivul nu mai detine o majoritate in parlament.

Relatii incordate Atmosfera nu a fost destinsa, insa schimbul de replici a fost mai putin dur fata de asteptari. Presedintele a insistat ca alegerile europarlamentare sa nu fie amanate si chiar s-a aratat dispus sa renunte la organizarea referendumului pentru votul uninominal inaintea alegerilor de pe 13 mai.

Dialogul direct intre Basescu si Tariceanu a fost insa foarte scurt, dar seful statului l-a avertizat pe primul-ministru ca, "orice alta decizie" va lua cu privire la europarlamentare, trebuie sa si-o asume personal.

Contrele au continuat si dupa ce Basescu a parasit guvernul. Desi democratii nu au dorit sa-si exprime punctul de vedere cand Tariceanu le-a solicitat acest lucru, acestia au izbucnit in momentul in care ministrul de interne, Vasile Blaga, a fost informat ca trebuie sa contrasemneze ordonanta. "Trebuie sa contrasemnati. Altfel, n-aveti decat sa fiti ministru intr-un alt cabinet", i-a raspuns Tariceanu. (Mihaela Dinca; Laura Gafencu)

CRONOLOGIE

Cronica unei zile agitate Ora 9.30. Delegatiile PD si PNL, conduse de Emil Boc si Calin Popescu-Tariceanu, se intalnesc intr-o sedinta a Aliantei pentru a discuta despre data euroalegerilor;

Ora 10.30. Democratii si liberalii anunta ca nu au ajuns la un acord privind mentinerea datei de 13 mai;

Ora 10.45. Emil Boc se intalneste la Palatul Victoria cu Marko Bela pentru a-l convinge ca UDMR sa sustina PD;

Ora 11.00. Presedintele Basescu ajunge la guvern pentru a participa la sedinta de guvern;

Ora 12.00. Seful statului paraseste Palatul Victoria, iar premierul anunta ca presedintele a participat la o consultare, nu la sedinta de guvern, si ca-si mentine decizia de amanare;

Ora 13.00. Incepe sedinta de guvern, in care se aproba ordonanta de urgenta de amanare a euroalegerilor pentru a doua jumatate a anului. Ministrii UDMR sunt de acord, cei ai PD anunta ca nu vor semna ordonanta;

Ora 14.00. Ministrii PD ajung la intalnirea conducerii democrate pentru a discuta strategia in urma deciziei lui Tariceanu;

Ora 16.00. Emil Boc il acuza pe Tariceanu ca face jocul PSD;

Ora 17.00. Presedintele Traian Basescu sustine, intr-o declaratie de presa, ca motivele premierului de amanare a alegerilor nu sunt intemeiate.

PSD vrea sa-l convinga pe Tariceanu sa elimine PD din guvern

Dupa victoria obtinuta prin amanarea euroalegerilor, urmatorul obiectiv al PSD este sa-l convinga pe Tariceanu sa elimine PD din guvern. Pentru ca primul-ministru are ezitari, liderii PSD i-au pus in vedere ca risca sa-si piarda scaunul.

Pana acum, mai multi lideri PSD au declarat ca pe Tariceanu il asteapta o motiune de cenzura daca nu va opera restructurarea guvernului intr-o formula din care PD sa nu mai faca parte. Mai mult, presedintele PSD Mircea Geoana a avansat ieri si un termen: "Asteptam ca macar unul dintre cele doua conflicte eterne ale Aliantei, cel dintre PD si PNL, sa ia sfarsit prin prezentarea premierului cu un guvern restructurat, saptamana viitoare, in fata parlamentului".

La amenintarile PSD s-au raliat si partenerii din "patrulater", PC si PRM. Aceeasi idee a eliminarii PD din guvern a fost exprimata si de liderii radicali din PNL, Ludovic Orban si Crin Antonescu, ultima oara chiar ieri, cand au cerut "ministrilor democrati sa paraseasca guvernul daca nu semneaza hotararea de amanare a euroalegerilor".

Calculele PSD Pentru a-l convinge pe Tariceanu sa-i elimine pe democrati, liderii "patrulaterului" PSD, PC, PRM si PNL i-au explicat ca este ultima ocazie de a prelua controlul guvernului, izolandu-l pe Basescu la Cotroceni si izgonind PD in opozitie.

In viziunea liderilor PSD, singura sansa pentru liberali este sa intoarca total si definitiv armele impotriva lui Basescu si a democratilor. Calculele facute in Kiseleff arata ca daca PD pierde controlul unor ministere-cheie precum Justitia, Internele si Administratia, Transporturile si Apararea, atunci i se taie accesul si la resurse, si la dosare, devenind vulnerabil.

In acelasi timp, daca in paralel cu izolarea PD in opozitie reuseste si demersul de suspendare a presedintelui, balanta puterii s-ar putea intoarce in favoarea noii coalitii PNL-PSD-PC-PRM. Aceasta controleaza deja parlamentul. Eliminarea PD din guvern ar conduce si la controlarea acestei institutii.

Premierul cauta motive Pentru a-si pastra scaunul de prim-ministru, Tariceanu este inclinat sa scape de PD. Primul semnal l-a dat sambata, cand le-a pus in vedere democratilor sa plece din guvern daca nu se solidarizeaza cu deciziile sale.

Pentru a anunta aceasta hotarare, Tariceanu mai trebuie doar sa-si adune argumentele. Ca si in cazul deciziei de amanare a euroalegerilor, luata in urma unei intelegeri cu Geoana, Voiculescu si Vadim, Tariceanu asteapta sa i se ofere motive. (Florin Ciornei)

PALMARES Cele patru ispravi ale patrulaterului PSD-PNL-PRM-PC Asocierea dintre PNL, PSD, PRM si PC s-a manifestat prima data in parlament cand a fost modificata Legea referendumului astfel incat presedintele sa poata fi demis mai usor. Aceasta miscare a fost un esec, pentru ca verdictul Curtii Constitutionale a fost sa declare modificarile operate de patrulater drept neconstitutionale.

Prima victorie a patrulaterului a fost in 14 februarie la Senat, cand a fost aprobata motiunea impotriva ministrului justitiei. A doua a fost pe 28 februarie, la sedinta comuna a celor doua Camere, cand a fost infiintata Comisia Felix anti-Basescu. A treia s-a petrecut tot in parlament, pe 1 martie, cand PNL, PSD, PRM si PC au blocat acordarea avizului pentru declansarea referendumului uninominal.

Amanarea euroalegerilor a insemnat a patra victorie. Complicitatea dintre Tariceanu si PSD s-a dovedit. Desi primul-ministru a acuzat PSD, din a carui cauza amana euroalegerile, Mircea Geoana l-a aplaudat si i-a raspuns cu o salva de laude: "Amanarea alegerilor a fost singura solutie rationala si utila pe care putea sa o ia premierul Tariceanu". (Florin Ciornei)

Acuzatii PD: PNL a batut palma cu PSD Democratii i-au acuzat ieri pe liberali ca au facut o intelegere cu PSD pentru amanarea euroalegerilor. Liderii PD si PNL s-au intalnit ieri in Alianta, pentru a vorbi despre scrutinul european, insa dupa o ora de discutii nu au ajuns la nicio intelegere.

"Ne-am pastrat fiecare opinia in legatura cu momentul si data alegerilor. PD considera in continuare ca ar fi fost posibil sa se faca alegeri pe 13 mai. PNL s-a raliat deciziei primului-ministru de a amana alegerile", a declarat vicepresedintele PNL, Crin Antonescu.

Presedintele PD Emil Boc a declarat ieri ca i-a propus premierului Tariceanu o solutie pentru a renunta la amanarea euroalegerilor: "Alianta ii cere public presedintelui Basescu sa renunte la discutiile despre referendumul pe tema uninominalului pana pe 13 mai, iar PD, PNL, UDMR si minoritatile impiedica in parlament procedura de suspendare a sefului statului".

 Tariceanu nu a acceptat targul democratilor, sustinand ca a luat o decizie asupra careia nu este dispus sa revina. Secretarul general al democratilor, Vasile Blaga, l-a acuzat pe premier ca s-a inteles cu PSD sa amane scrutinul european si l-a indemnat sa recunoasca acest lucru public. (Clarice Dinu)

Cititi si Basescu, pus la colt.