"Vreau să înfiinţăm un minister al repatrierii românilor. Cu alte cuvinte, să organizăm condiţiile necesare prin care românii din străinătate să fie informaţi asupra zonelor unde este lipsă de forţă de muncă, asupra meseriilor care se caută şi acest minister al repatrierii să le creeze condiţii să revină, să se încadreze în muncă, să le creeze condiţii de locuire, condiţii de învăţământ, de pregătire pentru copii lor, pentru că altfel, toate dorinţele noastre cele mai fierbinţi de a vedea economia românească crescând în perioada următoare nu se vor putea realiza din cauza penuriei de forţă de muncă", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu. 

Tăriceanu a spus că vrea stoparea "fenomenului emigraţionist", urmăreşte susţinerea economiei româneşti, a investiţiilor private şi publice şi promovează învăţământul dual şi pregătirea profesională a forţei de muncă. 

"Dacă vom rămâne în continuare la stadiul de economie furnizoare de mână de lucru, ca o economie de lohn, să nu ne mirăm că pleacă oamenii pe capete în străinătate. Avem cea mai cumplită statistică posibilă: patru milioane de români care au emigrat. (…) La noi au plecat patru milioane de oameni din considerente economice. Vreau să punem stop acestui fenomen emigraţionist. (…) Este în România forţă de muncă, dar este forţă de muncă necalificată, ceea ce se caută din ce în ce mai mult este forţă de muncă calificată şi asta trebuie să facem prin pregătirea profesională care din păcate a fost neglijată. Noi suntem promotorii învăţământului dual, cu jumătate din programă pregătire teoretică, jumătate profesională în întreprinderi care urmează la terminarea şcolii să-i angajeze pe cei care fac sistemul de învăţământ dual", a adăugat copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

Tăriceanu a vizitat marţi, la Slatina, o fabrică de pe platforma industrială şi a reafirmat că firmele româneşti trebuie sprijinite pentru a le da posibilitatea să se dezvolte, să creeze locuri de muncă şi să poată plăti angajaţilor salarii mai mari. 

"Sunt multe firme româneşti care s-au zbătut şi au reuşit să supravieţuiască acestei competiţii feroce care este economia globalizată dar din păcate nu beneficiază de niciun sprijin din partea statului (…). Firmele străine până acum au fost privilegiate, au obţinut tot felul de ajutoare (…) A venit momentul în care privilegiile pe care le-am dat firmelor străine să înceteze şi să acordăm prima atenţie firmelor româneşti, în diferite domenii", a declarat Tăriceanu. 

El a mai afirmat că România nu traversează acum o criză economică, dar "sunt semnale" că ar putea încetini creşterea economică. 

Copreşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin s-au aflat marţi în judeţul Olt pentru a participa la întâlniri cu membri de partid în Slatina şi Balş şi la o vizită la fabrica Altur din Slatina. Scopul vizitei a fost susţinerea candidaţilor ALDE din judeţul Olt la alegerile parlamentare