Evenimentul Zilei > Politica > Călin Popescu-Tăriceanu: „Președintele e obligat să respecte Constituția”
Călin Popescu-Tăriceanu: „Președintele e obligat să respecte Constituția”

Călin Popescu-Tăriceanu: „Președintele e obligat să respecte Constituția”

Fostul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, acum candidat al Partidului Pro România, declară că președintele Iohannis este obligat să respecte legea și să desemneze un premier din partea formațiunii care căștigă alegerile.

„Vreau să le mulțumesc în mod deosebit tuturor celor care au votat cu Pro România, inclusiv foștilor votanți ai ALDE care în urma fuziunii au votat Pro România. Rezultatul e4xit-poll-urilor este plin de speranță că vom fi în Parlament. Sigur, suntem în această fază complicată a numărării voturilor și avem experiența scrutinurilor trecute când într-un fel s-a votat și în alt fel s-a numărat. De aceea am luat și noi măsuroi de siguranță să facem o numărătoare paralelă. Și în acest moment au început să ne sosească din țară rezultatele pe numărătoarea paralelă care este făcută de noi.

Președintele trebuie să respecte Constituția, așadar trebuie să convoace partidele la consultări și, în mod normal, partidul care a luat cel mai mare scor trebuie să fie partidul care face  propunerea de premier. Președintele, conform Constituției, nu are dreptul discreționar de a propune un premier care îi place din motive politice sau în afara politicii. „, a declarat fostul lider4 ALDE.

„Avem experiențe proaste în trecut- 2016, 2019. cred că trebuie să așteptăm rezultatele oficiale și apoi vom avea discuții”, a conchis Câlin Popescu Tăriceanu într-o intervenție la postul de televiziune România TV.