Evenimentul Zilei > Politica > Călin Popescu-Tăriceanu, despre vama Nădlac: „Guvernul i-a umilit pe români!”
Călin Popescu-Tăriceanu, despre vama Nădlac: „Guvernul i-a umilit pe români!”

Călin Popescu-Tăriceanu, despre vama Nădlac: „Guvernul i-a umilit pe români!”

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că revenirea românilor, aflați la muncă sezonieră în străinătate, trebuie organizată de firmele sau persoanele care s-au ocupat și de plecare.

În opinia sa, Guvernul Orban este responsabil pentru că acești oameni sunt ținuți cu orele în vamă, la intrarea în țară.

Plecarea și, mai ales, revenirea muncitorilor români trebuie să facă subiectul unei anchete parlamentare, care să dezvăluie cine sunt cei care au pus la cale afacerea. Într-o postare pe Facebook, Călin Popescu Tăriceanu amintește de episodul în care 2.000 de români, din întreaga țară, au fost aduși pe aeroportul din Cluj, în urmă cu aproximativ o lună. De la Cluj, oamenii erau îmbarcați în avioane și transporați în țările din Occident, unde urmau să lucreze în agricultură, Toate aceste s-au întâmplat, susține Tăriceanu, într-o singură noapte, fără ca autoritățile să împiedice transporturile sau să ia măsuri împotriva celor care le organizau.

„Mai țineți minte cum într-o singură noapte, în plină stare de urgență sau chiar carantină, aproape 2.000 de români au fost adunați de peste tot din țară, urcați în autocare (care au trecut ca prin brânză prin toate filtrele poliției și armatei) și au ajuns dimineață pe aeroportul din Cluj? Eeeeei, cei care au realizat această minune este clar că ar fi știut să facă din reîntoarcerea românilor acasă un proces la fel de silențios și bine uns ca și cel al plecării. De unde cred că este nevoie cu atât mai mult să avem comisia «Sparanghelul» ca să ne lămurim cine sunt acești organizatori din umbra”, a arătat Tăriceanu, în postarea de pe Facebook.

El a arătat că așteaptă scuze de la autorități, pentru românii ce revin acasă, umiliți la cozile inumane din punctele de trecere a frontierei.

„Până atunci remarcăm un nou examen căzut de Guvernul Orban, care i-a umilit pe românii care veneau acasă, i-a ținut la cozi de 8 sau 10 ore și a făcut din reîntoarcerea acasă un adevărat iad. Nu am văzut pe nimeni sancționat până acum! Nu am văzut nici o scuză cerută de către guvernanți, polițiști de frontieră sau vameși pentru umilințele la care i-au supus pe cei pe care, în fapt, trebuie să-i servească! Pare că toți guvernanții noștri au luat de la Cotroceni virusul aroganței și al credinței că ei sunt conducătorii providențiali”, a mai spus liderul ALDE.

El a mai arătat că Guvernul ar fi trebuit să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei și să colaboreze cu autoritățile maghiare pentru a organiza revenirea românilor prin teritoriul Ungariei.

„Există vreo explicație pentru nesimțirea de care ați dat dovadă? Alta decât prostia și incompetența? Există! Dl Iohannis nu mai are nevoie de voturile celor din diaspora așa că nu-i mai pasă de ei, așa cum nemaiavând nevoie de voturile etnicilor maghiari s-a transformat în Vadim «reloaded». Asta se întâmplă când crizele medicale sunt tratate cu ochii la sondaje și nu cu inima la oameni”, a încheiat Tăriceanu.