Tiranul lui Camus a deschis în forţă Festivalul Naţional de Teatru.
Festivalul Naţional de Teatru (FNT), început sâmbătă, a adus până acum spectacole de referinţă atât din România, cât şi din străinătate, dramatizări montate după clasicii Camus, Cehov, Dostoievski, Shakespeare.
Sâmbătă şi duminică seară, în sala Operetei, a fost prezentat „Caligula“, spectacolul lui Victor Ioan Frunză de la Baia Mare, în care s-a remarcat în rolul tiranului actorul George Costin. El reuşeşte un Caligula lunatic plin de forţă, dar şi de vulnerabilitate, înger în căutarea absolutului, dar şi demon sângeros. Muzica lui Tibor Cari, gongurile răsunătoare, scenografia şi costumele cosmopolite ale Adrianei Grand urmăresc confruntarea dintre iraţional şi setea mistuitoare de claritate care-l definesc pe Camus. Spectacolul debutează cu o moarte şi se încheie cu o altă moarte, iar montarea lui Frunză accentuează dramaticul din înfrângerea personajului, pe care sângele şi bucăţile de carne din jur nu-l pot salva. Totul e „greu precum durerea omului“ şi e o durere pe care Caligula nu o poate duce.
Invitaţie la „Macbeth“ În festival, a mai putut fi văzut timp de trei zile „Călugărul negru“, după nuvela lui Cehov, pus în scenă de renumitul regizor rus Kama Ginkas. Acesta şi-a lansat luni şi cartea „Teatrul provocator. Kama Ginkas regizează“, scrisă împreună cu John Freedman şi editată de Unitext.
Aseară a fost prezentat şi „Macbeth“-ul lui Mihai Măniuţiu, montat la Iaşi, care va fi reprezentat şi astă-seară, de la ora 21.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional. Tot astă-seară, de la ora 18.00, vom putea savura un alt spectacol al lui Kama Ginkas, de astă-dată o adaptare după Dostoievski, „Un poem ridicol“, la Sala Mare a Naţionalului. În acelaşi timp, astăzi, tot de la ora 18.00, va fi reprezentat la Operetă şi „Hamletul“ de la Sibiu al tânărului regizor Radu-Alexandru Nica. Festivalul Naţional de Teatru, produs de UNITER va prezenta, până pe 10 noiembrie, spectacole selecţionate de criticul Cristina Modreanu.