California, noul paradis al uniunilor homosexuale

Pelerinaj de cupluri gay în oraşele californiene, după intrarea în vigoare a legii care consfinţeşte căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

Mii de cupluri homosexuale îşi vor putea oficializa relaţiile începând de astăzi în California, la o lună după istorica decizie luată de Curtea Supremă a celui mai populat stat american, prin care s-a deschis calea acestui tip de mariaj.

Potrivit AFP, decizia Curţii va intra oficial în vigoare la ora locală 17.00, iar unele municipalităţi vor începe să emită certificate de căsătorie un minut mai târziu, chiar dacă primele ceremonii nu vor fi organizate decât de marţi. California, stat în care trăiesc 37 de milioane de oameni, adică aproape un american din opt, devine astfel al doilea stat american, după Massachusetts, în care sunt legale căsătoriile homosexuale. Pelerinaj pentru uniuni matrimoniale Potrivit unui studiu recent, aici trăiesc peste 100.000 de cupluri homosexuale, marea majoritate a acestora urmând să se căsătorească în cursul următorilor trei ani. Spre deosebire de Massachusetts, California autorizează şi căsătoriile homosexuale între locuitori ai altor state, facilitate care va atrage un important număr de potenţiali „miri“ din restul ţării. Dar respectivele căsătorii nu vor fi recunoscute în viitorul apropiat decât de către o mână de state. Ele nu au statut legal nici în faţa guvernului federal, deci străinii nu pot spera să se deplaseze în SUA pentru a se căsători cu un homosexual sau o lesbiană în California. Patru ani de bătălii juridice

Hotărârea luată de Curtea Supremă californiană pe 15 mai a anulat un articol din Codul Civil prin care căsătoria era definită drept un act încheiat între un bărbat şi o femeie - referirea la sex fiind considerată discriminatorie. Decizia a fost pronunţată la finele a patru ani de bătălie juridică iniţiată de susţinătorii căsătoriei între persoane de acelaşi sex, în frunte cu primarul oraşului San Francisco, Gavin Newsom, care în 2004 a sfidat legea şi a început să oficieze mariaje între homosexuali.

Oponenţii nu şi-au încetat încă eforturile, ei urmărind să culeagă suficiente semnături pentru a înscrie în constituţia statului interdicţia căsătoriilor homosexuale, via referendum. Primul cuplu homosexual care se va căsători astăzi este alcătuit din Robin Tyler şi Diane Olson, doi dintre principalii reclamanţi în afacerea ajunsă la Curtea Supremă a Californiei. Ele se vor cununa în faţa tribunalului din Beverly Hills (Los Angeles), care în 2004 le-a refuzat dreptul de a le recunoaşte starea civilă.   „Va fi minunat să ne aflăm acolo, să ne căsătorim şi să spunem «am câştigat »“, a declarat Tyler pentru AFP. Chiar dacă legislaţia californiană propunea de mult un „parteneriat civil“, care le oferea homosexualilor practic aceleaşi beneficii ca şi cuplurilor căsătorite, cele două femei au refuzat respectiva formulă. O afacere rentabilă Economia californiană va beneficia de importante avantaje de pe urma legalizării mariajelor homosexuale, iar anumite sectoare, precum cel hotelier, oferă deja „pachete atractive“ pentru cei care doresc să vină aici să se căsătorească.

Un studiu al Universităţii California, Los Angeles, a estimat că, până în anul 2011, peste 67.000 de cupluri de acelaşi sex din cel puţin 48 de state americane vor veni să-şi unească destinele în California. În termeni de activitate economică, „cheltuielile directe pentru căsătorie ale cuplurilor de acelaşi sex din California şi alte state vor alimenta economia californiană cu peste 683 de milioane de dolari în următorii trei ani“ şi va crea aproximativ 2.100 de noi locuri de muncă, se afirmă în studiu. DREPTURI DOBÅNDITE Situaţia mariajelor homosexuale în lume > Belgia: căsătoriile homosexuale sunt autorizate din iunie 2003, fiind deschise şi străinilor, dacă unul dintre parteneri este stabilit în Belgia > Croaţia: din iulie 2003 are o lege asupra uniunii între persoane de acelaşi sex, dar recunoaşte numai dreptul la „sprijin reciproc“ şi la succesiune > Spania: persoanele de acelaşi sex se pot căsători între ele din 4 iulie 2005, cu posibilitatea de a adopta copii > Ungaria: cuplurile de acelaşi sex sunt recunoscute a fi în „concubinaj“ - ceea ce le permite obţinerea de facilităţi fiscale, dreptul la moştenire; adopţia este exclusă > Olanda: prima ţară care a legalizat căsătoria civilă homosexuală, din 1 aprilie 2001, cu toate drepturile şi obligaţiile cuplurilor heterosexuale > Danemarca: prima ţară din lume care a autorizat, din 1 octombrie 1989, „parteneriatele înregistrate“ între persoane de acelaşi sex. Acestea nu au însă dreptul de a adopta copii sau de a insemina mame-surogat > Marea Britanie: din decembrie 2004, homosexualii pot încheia „parteneriate civile“, care le conferă aceleaşi drepturi ca şi heterosexualilor > Canada: din 20 iulie 2005 are o lege asupra mariajelor şi adopţiilor homosexuale > Noua Zeelandă: cuplurile gay declarate au, din decembrie 2004, aceleaşi drepturi ca şi cuplurile heterosexuale > Africa de Sud: în noiembrie 2006 a adoptat o lege asupra mariajelor homosexuale, considerată a fi „mai liberală“ decât legislaţiile din unele ţări occidentale. PROIECTE ANTI-GAY Modificarea Codului Familiei în România

La noi, viaţa persoanelor din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) se anunţă din ce în ce mai grea. În 2006, un proiect de lege care prevede modificarea articolului 48 din Constituţie a ajuns la Camera Deputaţilor. Proiectul aduce adăugirea: „În România, poligamia este interzisă, iar căsătoria este permisă doar între un bărbat şi o femeie“.

Asociaţia Accept, singurul ONG de la noi care se ocupă cu apărarea drepturilor persoanelor cu orientare sexuală diferită, a depus un memoriu în 2007 pentru ca acest articol să nu fie modificat. Proiectul este încă în discuţie, mai ales că are nevoie de referendum pentru a putea fi aprobat. (Andreea Ciupercă) PREMIERĂ Preoţi anglicani cununaţi în biserică Biserica Anglicană a anunţat sâmbătă seara că doi dintre preoţii săi homosexuali s-au căsătorit în urma primei căsătorii religioase de acest fel organizată vreodată în ţară. Peter Cowell şi David Lord s-au „cununat“ într-una dintre cele mai vechi biserici din Anglia, Saint Bartholomew the Great, din Londra.

Înainte de ceremonia din biserică, cei doi preoţi încheiaseră „parteneriatul civil“ permis de lege. Atât aripa liberală, cât mai ales cea conservatoare a Bisericii Anglicane s-au declarat „şocate“ de respectivul ritual, unii clerici vorbind despre „blasfemie“. Actul a fost făcut public puţin înaintea unei reuniuni a episcopilor anglicani conservatori. DIFERENŢE Medicii au găsit „zona homosexualităţii“ din creier Creierul homosexualilor are mai multe diferenţe structurale şi funcţionale faţă de cel al heterosexualilor, arată două studii, unul realizat la University College London, iar celălalt la Institutul Karolinska, din Suedia.

Lesbienele, spre exemplu, par să aibă alte proporţii - mai mici - de materie cenuşie decât non-lesbienele, iar creierul lor are o structură „mai masculină“, relatează cotidianul britanic „The Times“. În acelaşi timp, creierul bărbaţilor homosexuali împărtăşeşte similarităţi structurale cu creierul femeilor heterosexuale, demonstrând acelaşi răspuns ca ele la hormonii sexuali eliberaţi prin transpiraţia bărbătească.