California: Expunerea altor persoane cu bună știință la virusul HIV, nu va mai fi considerată o infracțiune

California: Expunerea altor persoane cu bună știință la virusul HIV, nu va mai fi considerată o infracțiune

Începând de anul viitor, expunerea unui partener sexual la HIV, cu bună știință, nu va mai fi considerată o infracțiune în California.

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown a semnat la sfârștul săptămânii trecute  documentele necesare pentru intrarea în vigoare a legii adoptate de Legislativul din California în luna septembrie.

Până acum, expunerea cuiva în mod conștient la HIV era o infracțiune care se pedepsea cu până la opt ani de închisoare. Noua legislație reduce pedeapsa cu închisoare la cel mult șase luni. De asemenea, noua lege reduce pedeapsa pentru donarea cu bună știință a sângelui infectat cu HIV, aceasta nemaifiind o infracțiune, ci contravenție.

"Astăzi, statul California a făcut un pas important spre tratarea HIV ca pe o problemă de sănătate publică, în loc să ne comportăm cu persoanele care trăiesc cu HIV ca și cum ar fi infractori", a declarat Senatorul Scott Wiener, unul dintre coautorii proiectului de lege, citatat de Los Angeles Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un reportaj CNN arată că republicanii din Legislativul statului California s-au opus cu fermitate paragrafului S.B. 239, considerând că ar putea duce la o creștere a infecțiilor cu HIV.

Senatorul Republican Jeff Stone, de profesie farmacist, a afirmat că 3 din 4 persoane care iau medicamente pe bază de prescripție medicală, în Statele Unite, nu respectă sfatul medicului cu privire la modul de administrare.

"Dacă nu îți iei medicamentele pentru SIDA și lași virusul să se reproducă și să devină vizibil la analize, atunci poți foarte ușor să transmiți această boală unui partener care nu știe că ești bolnav", a declarat domnul Stone în Senat, opunându-se proiectului de lege.

Senatorul Joel Anderson, un alt republican care a votat tot împotriva proiectului de lege, a declarat că este iresponsabil să nu dezvălui posibilitatea transmiterii unei infecții care afectează grav viața celorlalți.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor  din California estimează că afro-americanii reprezintă mai mult de o treime (40%) dintre toate persoanele afectate de HIV, fiind aproape jumătate (45% în 2015) din toate persoanele nou diagnosticate. Homosexualii și bisexualii sunt cel mai afectați, fiind urmați de femei heterosexuale de culoare.