Naționala de Cupa Davis a României a fost oprită în drumul către lumea bună a tenisului de reprezentativa Slovaciei. În week-end, la Mamaia, „tricolorii” au fost învinși cu scorul de 2-3 și au ratat șansa de a ajunge în play-off. Ar fi fost ultimul pas către Grupa Mondială, în care România nu a mai jucat de patru ani.

Egalitate după prima zi

Băieții lui Andrei Pavel, căpitanul nejucător al României, au început în forță întâlnirea cu slovacii și au condus cu 1-0, după ce Marius Copil (180 ATP) l-a învins pe Norbert Gombos (126 ATP), scor 7-6(5), 6-7(6), 6-4, 7-6(10). Adversarii primei reprezentative au stabilit însă egalitatea, datorită succesului bifat de Martin Klizan (38 ATP), în fața lui Adrian Ungur, scor 6-4, 6-2, 6-0.

Mergea și Tecău, marea dezamăgire

Marea dezamăgire a venit însă la meciul de dublu, acolo unde „tricolorii” aveau practic garantat un punct, datorită lui Florin Mergea și Horia Tecău.


Naționala de Cupa Davis a retrogradat din Grupa Mondială în 2011 și nu a mai revenit de atunci în prim-plan


Însă, una dintre cele mai bune echipe din istoria tenisului autohton, nu a putut să le facă față slovacilor Andrej Martin și Igor Zelenay, cei care au evoluat, la Mamaia, pentru prima dată împreună. Mergea și Tecău au fost învinși în trei seturi, 5-7, 3-6, 3-6.

„Sunt dezamăgit de rezultat și de modul în care am jucat unele puncte, am greșit prea mult pe retur. Am jucat agresiv, dar au fost câteva mingi pe care trebuia să le jucăm mai bine. Adversarii noştri au servit bine, mai ales Zelenay”, a declarat Tecău. Astfel, Florin și Horia l-au obligat pe Marius Copil să câștige întâlnirea de ieri, cu Martin Klizan, pentru a menține România în joc.

N-a mai fost loc de surprize și slovacul s-a impus cu scorul de 7-6 (3), 6-4, 6-4, pecetluind soarta întâlnirii. „Calificarea s-a pierdut la dublu. Eu nu am putut face mai mult, în condiţiile în care Klizan, pe lângă faptul că a avut mult noroc, a fost foarte puternic”, a explicat Copil, la final.

Amintiri cu Năstase și Țiriac

Ultimul joc, cel dintre Adrian Ungur și Norbert Gombos, nu a mai fost decât un amical. Tenismenul „tricolor” s-a impus la capătul a două acte, scor 6-4, 6-4, și a stabilit scorul final: România – Slovacia 2-3.

Este pentru al patrulea an consecutiv când naționala de Cupa Davis ratează calificarea în Grupa Mondială. România a disputat de trei ori finala competiției, în 1969, 1971 și 1972, atunci când Ilie Năstase și Ion Țiriac făceau legea la fileu. De fiecare dată, însă, „tricolorii” au cedat în fața americanilor (0-5, 2-3 și 2-3).