Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi aflarea moaștelor sfinților mucenici de la Evghenia și aducerea lor la Constantinopol
Pe 22 februarie, ortodocșii amintesc de timpurile când scaunul Constantinopolului era condus de preasfințitul Toma. Atunci, multe moaște au fost găsite sub pâmânt. După preluarea osemintelor sfinte, multe boli au fost vindecate în rândul poporului. Mai târziu, Dumnezeu i s-a arătat lui Nicolae, cleric și scriitor, spunându-i acestuia că moaștele aparțin lui Andronic și Iuniei, despre care Evanghelia vorbește în Epistola către Romani.
„Imbratisati pe Andronic si pe Iunia, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos (Romani 16,7)”.
Moaştele sfinţilor mucenici au fost îngropate din nou cu toată cuviinţa. Împăratul Andronic Comnenul (1182-1185) a zidit deasupra lor o biserică frumoasă, îndemnat fiind şi de dragostea pentru Sfântul Apostol Andronic, al cărui nume îl purta.
„Aceste sfinte moaște s-au descoperit prin arătarea dumnezeiască ce s-a facut unui cleric pe nume Nicolae Caligraful. Numele celorlalti mucenici ai lui Hristos carora le apartineau acele sfinte moaste sunt cunoscute numai de Dumnezeu. Imparatul bizantin Andronic al II-lea a clădit o biserică peste moaștele Sfântului Apostol Andronic”.
Troparul Sfinților Mucenici din Evghenia
„Mucenicii Tai, Doamne, întru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.
Tot astăzi, amintim pe părintele Atanasie, din mănăstirea sfinților Petru și Pavel. Născut din părinți bogați, în Constantinopol, dar evlavios din fire, acesta a luat calea monahiei. Se refugiază la Nicomidia, acolo unde devine cunoscut chiar și împăraților din regiune. Pentru că s-a aflat de credința sa în icoane, a fost prigonit în chinuri, iar mai apoi a decedat.