Biserica Ortodoxă Română pomenește pe 18 noiembrie un mare sfânt. Această zi este una de post, în care credincioșii se apropie de Dumnezeu și totodată își înfrânează poftele trupești. Joi, credincioșii ortodocși îi prăznuiesc, printre alții, pe Sfântul Mucenic Zaheu, diaconul bisericii Gadirilor, şi Alfeu, care de sabie, s-au săvârşit, Sfântul Mucenic Romano, diaconul palestinianul și pe Sfântul Mucenic Romano.
Sfântul zilei 18 noiembrie 2021. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în această zi pe Sfântul Mucenic Platon, din Țara Galaților, din cetatea Anghirei. El a fost fratele Sfântului Mucenic Antioh. Fiind tânăr, Sfântul Mucenic Platon a trebuit să răspundă pentru credința sa în Hristos în fața guvernatorului Agripin, potrivit Calendarului Ortodox.
Calendarul Ortodox, 18 noiembrie: Sfântul Mucenic Platon
Dragostea Sfântului Mucenic Platon pentru Dumnezeu l-a costat viața. El a fost bătut aspru de doisprezece slujitori ai guvernatorului Agripin. Ulterior, aceștia l-au supus la mai multe chinuri îngrozitoare, care i-au provocat o multitudine de dureri. Liderul cetății i-a spus Sfântului Mucenic Platon că „e timpul să se abată de la moarte spre viață”, cerându-i astfel să se închine idolilor.
Sfântul Mucenic Platon nu și-a pierdut, însă, credința și a rămas credincios lui Hristos. „Bine mă înveți, Agripine, ca să mă abat de la moarte spre viață, căci fug de moartea cea veșnică și caut viața cea fără de moarte... Nici focul, nici rănile, nici mânia fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor desparți pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit și a înviat”, i-a răspuns Sfântul Mucenic Platon guvernatorului Agripin.
După alte optsprezece zile petrecute fără mâncare și fără apă, Sfântului Mucenic Platon i s-a tăiat capul.
Rugăciune către Sfântul Mucenic Platon
„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Sfânta pomenirea ta lumea veselește, chemând pe toți în preacinstita biserica ta, unde acum cu bucurie adunându-ne, cântăm cu cântări și cu lumânări. Pentru aceasta, Sfinte Platon, strigăm: izbăvește de vrăjmași pe poporul tău, sfinte. Amin!”