Calendar Ortodox, 19 mai 2022. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește, în cea de-a treia săptămână după Paști, pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei care a fost un mare tămăduitor. Credincioșii se roagă în această zi sfântă pentru iertarea păcatelor, vindecare grabnică şi izbăvire de cele mai cumplite necazuri.
Sfântul Patrichie a trăit în primul secol după Hristos, în cetatea Prusa din zona Asiei. În calitate de episcop al cetății, a reușit să convertească multe persoane la creștinism.
Cine a fost Sfântul Mucenic Patrichie
Cetatea Prusa era recunoscută pentru izvoarele sale cu apă termală. Eparhul Iulie a încercat să-l determine pe Patrichie să se închine la idoli spunându-i că izvorârea apelor celor calde se face prin purtarea de grijă a zeilor.
Sfântul Mucenic Patrichie s-a dedicat vieții monahale încă de la o vârstă fragedă și peste ani a ajuns episcopul cetății Prusa, acolo unde a apărat și a răspândit religia creștină, dar și cel mai important, credința în Iisus Hristos.
Acesta și-a găsit menirea în încercarea de a-i converti pe locuitori la creștinism. În vremea Împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de adepții păgânismului în ape clocotite, pentru a-l împiedică să mai propovăduiască religia creștină în rândul păgânilor.
Sfântul mucenic i-a răspuns că apele termale izvorăsc pentru binele oamenilor, însă aceasta se face prin puterea Mântuitorului, nicidecum a zeilor.
A ieşit din apa opărită nevătămat
Când Patrichie a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei de față, iar el a ieșit nevătămat. În urma acestei minuni la care a fost martor, ighemonul Iulie a poruncit ostașilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să-i taie capul.
Rugăciune făcătoare de minuni pentru iertare de păcate şi izbăvire de cele mai cumplite necazuri:
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Troparul Sfântului Mucenic Patrichie. Glasul 4
„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”
Condacul Sfântului Mucenic Patrichie. Glasul 4
„Că o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin ține toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată că o nebiruită”.
Tot astăzi se face pomenirea:
- Cuviosului Memnon; - Sfantului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei; - Sfantului Mucenic Arolot; - Sfintei Chiriachi; - Sfintei Mucenite Teotimi, potrivit crestinortodox.ro